A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Як отримати пенсію у разі переїзду на інше місце проживання чи виїзду за межі України

Дата: 12.12.2022 11:00
Кількість переглядів: 234

Фото без опису

Пенсійні виплати можливо отримувати через банк або ж через відділення «Укрпошти». Залежно від того де Ви перебуваєте пенсію можна отримати наступним чином.

У разі, якщо пенсія виплачується через банк, то незалежно від того, де ви перебуваєте: на тимчасово окупованій території, на території, де ведуться активні бойові дії, або тимчасово виїхали у безпечне місце, кошти надійдуть на ваш рахунок своєчасно (у визначену дату виплати).

Якщо ви отримували пенсію через АТ «Укрпошта»

Залежно від того, де ви перебуваєте, дії можуть бути наступними:

  • якщо ви знаходитесь за місцем постійного проживання, – очікуйте свою виплату вдома або отримайте її у поштовому відділенні (з урахуванням встановленої вам дати виплати та згідно з графіком роботи поштового відділення);
  • якщо ви перебували або перебуваєте на тимчасово окупованій території чи на території, де ведуться активні бойові дії, та протягом певного часу АТ «Укрпошта» не мало можливості доставляти пенсію, – кошти ви зможете отримати, коли це стане можливим і безпечним: або з рахунка, відкритого Пенсійним фондом України в АТ «Ощадбанк», або у листоноші.

Щоб одержати кошти з рахунка, потрібно особисто звернутися до АТ «Ощадбанк» для укладення з ним договору банківського рахунка. Якщо ж бажаєте продовжувати отримувати пенсію через АТ «Укрпошта», слід звернутись до будь-якого сервісного центру головного управління Фонду або ж сільського, селищного, міського голови і повідомити про свої наміри одержувати виплати у такий спосіб;

  • якщо ви тимчасово виїхали в інший населений пункт України, – ви можете отримати свої виплати у відділенні поштового зв’язку або з доставкою додому за тимчасовим місцем перебування поштовим переказом, або ж в АТ «Ощадбанк» через послугу «Швидка копійка».

Для повідомлення про своє бажання отримати кошти у такий спосіб достатньо звернутись до сервісного центру головного управління Пенсійного фонду України.

Цю інформацію також можна передати через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Фонду. Для оформлення поштового переказу можна звертатись до Контакт-центру АТ «Укрпошта» за номером 0 800 300 545;

  • якщо ви тимчасово виїхали за межі України, – ви можете отримати свої виплати після повернення або раніше – у разі переведення виплат на банківський рахунок.

Заяву про зміну способу виплати можна подати через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

 

 

Важливо!

З 1 жовтня в Україні трохи підвищили пенсійні виплати для пенсіонерів віком від 70 років, а з 1 грудня пенсії частково зросли у трохи молодших пенсіонерів.

Так, для осіб, які не досягли 70 років, але мають повний стаж, загальний розмір пенсії тепер не може бути меншим за 2500 грн.

Під повним стажем мається на увазі наявність 30 років стажу для жінок і 35 років для чоловіків. З березня 2022 року пенсії таких українців мали не менше 2300 гривень. Тепер планку підвищено на 200 гривень.

Якщо ж у жінок і чоловіків стажу менше 30 і 35 років відповідно, то планку мінімальної виплати все одно трохи підвищили: пропорційно до стажу, виходячи із суми 2500 грн. Але в обох випадках нове підвищення торкнулося лише непрацюючих пенсіонерів.

 

 

Олена Зайченко головний юрист сектору «Семенівське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За правовою допомогою можна звернутися за адресою: смт Семенівка, вул. Незалежності, 34, телефон: (05341)91243.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора