A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Виправлення помилок у трудовій книжці

Дата: 14.02.2023 15:14
Кількість переглядів: 66

До Семенівського бюро правової допомоги часто звертаються з питанням щодо виправлення помилок у трудовій книжці. Надаємо невелике роз’яснення як діяти якщо Ви виявили допущення помилок у трудовій книжці.

Трудова книжка — це основний документ, що підтверджує стаж роботи людини до 1 січня 2004 року. Порядок заповнення трудових книжок визначено Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту України від 29.07.1993 № 58(далі - Інструкція).

Якщо допущена помилка у імені власника трудової книжки.

Прізвище, ім’я, по батькові, людини (ПІБ), зазначені в трудовій книжці, мають відповідати ПІБ за паспортом.

У разі наявності розбіжностей щодо написання ПІБ до трудової вносяться зміни.

Так, згідно з п. 2.13 Інструкції зміна запису, зокрема про ім’я, вноситься на першій сторінці трудової книжки: однією рискою закреслюють ім’я, що внесено з помилкою, і записують правильне. На внутрішньому боці обкладинки зазначають відповідні документи, що є підставою для внесення зміни, які завіряються підписом керівника підприємства або уповноваженого органу і печаткою підприємства або печаткою відділу кадрів.

Під уповноваженим органом слід розуміти відділ кадрів або інший підрозділ установи, який здійснює оформлення працівників, або відповідальну особу установи, на яку згідно з посадовою інструкцією покладено обов’язок ведення трудових книжок працівників.

Зміна запису про ПІБ людини виконується роботодавцем або уповноваженим ним органом за останнім місцем роботи на підставі документа людини (паспорта, свідоцтва про народження тощо), із зазначенням номеру та дати документа.

Таким чином, для правильного виправлення імені необхідно звернутися до роботодавця, з яким людина на сьогодні перебуває у трудових відносинах.

Якщо помилки допущені у записах про прийняття, переведення чи звільнення з роботи.

Так, згідно п. 2.6 Інструкції у  разі виявлення  неправильного  або  неточного  запису відомостей  про  роботу,  переведення, а також про нагородження та заохочення тощо,    виправлення    виконується    власником  або уповноваженим ним органом,  де було  зроблено  відповідний  запис.

Якщо підприємство, яке зробило неправильний або неточний запис, ліквідоване,  відповідний запис робиться правонаступником і засвідчується печаткою,  а в разі його відсутності  -  вищестоящою організацією, якій було підпорядковане підприємство, а в разі його відсутності – архівною установою.

Якщо ж підприємство ліквідоване без правонаступників, а також виправлення не можливо зробити через втрату первинних документів (наказів, розпоряджень) то для зарахування трудового стажу необхідно буде звертатися до адміністративного суду. В судовому порядку  необхідно буде доводити періоди роботи на підприємстві, а також зобов’язувати органи Пенсійного Фонду України зарахувати спірний трудовий стаж.

 

Олена Зайченко головний юрист сектору «Семенівське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За правовою допомогою можна звернутися за адресою: смт Семенівка, вул. Незалежності, 34, телефон: (05341)91243.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора