A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Служба у справах дітей селищної ради інформує

Дата: 05.04.2023 14:31
Кількість переглядів: 117

НЕ ДИТЯЧІ ВИПРОБУВАННЯ ВПАЛИ НА ПЛЕЧІ НАШИХ ДІТЕЙ

Військова агресія росії принесла багато горя на нашу землю.Мільйони скалічених життів наших дітей, які потребують особливого захисту, турботи та піклування, які не дочекалися повернення своїх батьків додому, залишившись сиротами, втратили своїх опікунів та піклувальників, залишившись сам на сам із жахіттями війни, загубилися під час обстрілів та евакуацій із зон активних бойових дій, і вони досі не знають, де знаходяться їхні рідні і близькі, і чи живі вони взагалі. 

За даними представника Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Джеймса Елдера станом на 15.03.2022 кількість дітей, які були вимушені виїхати з України, досягло цифри – 1,5 мільйона!(https://twitter.com/1james_elder/status/1503680760296923142). 

ЧИ ІСНУЄ СПРОЩЕНА ПРОЦЕДУРА УСИНОВЛЕННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ?

Чинним законодавством України не передбачено можливості змінювати чи спрощувати процедуру усиновлення під час воєнного стану. Отже, відповідь на це питання – ні, жодної спрощеної процедури усиновлення в умовах воєнного стану в Україні не існує. 

Усиновлення, як і раніше відбувається на загальних підставах відповідно до порядків та процесів, встановлених постановою Кабінету Міністрів України № 905 від 08.10.2008 "Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей" – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/905-2008-%D0%BF#Text. 

 Тому будь-які повідомлення про можливість негайного усиновлення дітей в умовах воєнного стану за спрощеною процедурою не мають нічого спільного із правомірними діями у порядку, встановленому законом. 

ЧИ МОЖНА УСИНОВИТИ ДИТИНУ, ЯКА СТАЛА СИРОТОЮ ВНАСЛІДОК БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ?

Статтею 207 Сімейного кодексу Українивизначено, що усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім'ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Міністерство соціальної політики України надало офіційне роз'яснення від 13.03.2022 щодо питання усиновлення в умовах воєнного стану - https://www.msp.gov.ua/news/21549.html, в якому зазначило наступне: 

"Діти, які сиротіють у зв’язку з воєнними діями, ще не перебувають на обліку з усиновлення. Отже, розпочати процедуру їх усиновлення наразі неможливо."

Крім того, Мінсоцполітики України повідомило, що в окремих регіонах, де відбуваються активні бойові дії, служби у справах дітей та суди тимчасово не здійснюють повною мірою своїх повноважень. Тому процес усиновлення в цих регіонах не можливо організувати із дотриманням всіх необхідних процедур.

За словами Мінісоцполітики України: "Усиновлення дітей, які перебувають на території України, буде провадитись лише в тих регіонах, де немає воєнних дій та працюють державні органи влади України і тільки по відношенню до тих дітей, обставини життя батьків яких або інших родичів вдалося встановити...»

Водночас, у своїх неодноразових зверненнях Мінсоцполітики України наголошувало на тому, що численні повідомлення, які масово поширюються в мережі Інтернет, щодо можливості усиновлення за спрощеною процедурою новонароджених дітей, які втратили своїх батьків внаслідок бойових дій, є неправдивими.

Наголошуємо також на тому, що згідно з чинним законодавством України усиновлення забезпечується виключно органами опіки та піклування. Відтак, будь-які повідомлення про наявність посередників у цьому питанні (волонтерів, лікарів, просто "небайдужих осіб"), які пропонують усиновити через них дітей, є протиправними та можуть містити в собі ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 149 Кримінального кодексу України ("Торгівля людьми"). Інформацію про подібні фейкові повідомлення варто передавати у кіберполіцію - callcenter@cyberpolice.gov.ua

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора