Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Служба у справах дітей селищної ради інформує

Дата: 08.05.2023 13:10
Кількість переглядів: 101

Фото без опису

Протягом 2022 року службою у справах дітей Семенівської селищної ради проводилася робота, направлена на захист законних прав та інтересів дітей, зокрема дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

На первинному обліку служби у справах дітей у 2022 році перебувало 26 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 16 дітей-сиріт, 10 дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом звітного року взято на облік 6 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, яким надано відповідні соціальні статуси та влаштовано під опіку/піклування громадян; знято з обліку 5 дітей, у зв’язку із досягненням повноліття.

Загалом, на кінець 2022 року у сімейних формах виховання перебувало 24 дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування: під опікою/піклуванням 21 дитина, у прийомній сім’ї 3 дітей, у навчальному закладі освіти та Кременчуцькому обласному спеціалізованому будинку дитини  на повному державному забезпеченні по 1 дитині.

На обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, протягом 2022 року, перебувало 16 дітей/9 сімей, за підставами: ухиляння батьків від виконання батьківських обов’язків (15/8), у зв’язку із жорстоким поводженням (1/1).

         Для організації соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування,  проведено 116 засідань міждисциплінарних команд, прийнято 192 рішення, направлених на захист законних прав та інтересів дітей.

 Спільно з установами, організаціями, що займаються питаннями охорони дитинства,  проведено 168 обстежень умов проживання дітей у родинах, під час яких з батьками, опікунами/піклувальниками проводяться профілактичні бесіди щодо відповідального батьківства, створення належних умов для проживання, виховання, розвитку дітей, забезпечення їх одягом, взуттям,   предметами   особистої    гігієни    та    розвитку,     канцтоварами,

недопущення випадків фізичного, психологічного, економічного насильства

по відношенню до дітей, контролю за ними під час проведення ними вільного часу. Батьків, законних представників також попереджається про відповідальність за неналежне виконання батьківських, опікунських обов’язків щодо дітей, вчинення над ними насильства.

         Однією із форм роботи служби у справах дітей щодо захисту прав та інтересів   неповнолітніх  є  організаційне  забезпечення  діяльності  комісії  з

питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті селищної ради. Протягом 2022 року проведено 20 засідань комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Семенівської селищної ради, на яких розглянуто 42 питання, з них:  заяви громадян про надання дозволу органу опіки та піклування на вчинення правочинів щодо майна дітей; можливості та доцільності повернення малолітньої дитини, яка влаштована до державного закладу на цілодобове перебування, на виховання батькові;  визначення місця проживання неповнолітніх дітей; надання органом опіки та піклування висновків про доцільність позбавлення батьків батьківських прав стосовно малолітніх дітей; про негайне відібрання малолітньої дитини у матері без позбавлення її батьківських прав; виконання опікунами, піклувальниками своїх обов’язків; надання органом опіки та піклування висновку щодо поновлення матір’ю батьківських прав стосовно 3 малолітніх дітей; затвердження індивідуальних планів соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, що знаходяться на обліку служби; про стан виконання батьками батьківських обов’язків щодо дітей.

  За наслідками розгляду питань на засіданнях комісії підготовлено 15  проєктів рішень виконавчого комітету селищної ради, що стосуються захисту прав та інтересів дітей, направлено до суду 4 позови органу опіки та піклування: про відібрання дитини, у зв’язку із  загрозою для її життя та здоров’я, без позбавлення матері батьківських прав; про позбавлення батьківських прав батьків за неналежний догляд за 3 дітьми; про позбавлення батьківських прав матері стосовно 1 дитини, які були задоволені судом; 1 відзив на позовну заяву про поновлення батьківських прав матері.

 Відповідно до судових ухвал надано до суду висновки органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав матері щодо малолітньої дитини; про визначення місця проживання дітей; про доцільність призначення особи опікуном над малолітньою онукою; про недоцільність поновлення батьківських прав громадянкою відносно 3 малолітніх дітей.

  Також служба у справах дітей, як третя особа, взяла участь у розгляді Семенівським районним судом 6 цивільних справ стосовно неповнолітніх.

         Службою протягом звітного періоду направлено 380 клопотань, інформацій до установ, організацій з питань соціально-правового захисту дітей, в тому числі 2 клопотання до поліції про притягнення 2 батьків до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків стосовно 4 дітей, за рішенням суду батьків притягнуто до адміністративної відповідальності.

         Працівниками служби у справах дітей здійснюється прийом громадян, на

якому у 2022 році було 98 осіб, письмових звернень надійшло - 5. Також службою у справах дітей опрацьовано 19 звернень, які надійшли до селищної ради. З усіх питань, що стосуються захисту прав дітей, надані роз’яснення, відповідно до норм чинного законодавства України.

         Відповідно до затвердженого кошторису на 2022 рік обсяг видатків для належного виконання основних завдань служби у справах дітей становив 814 611 грн., які використано згідно кошторисних призначень.

Питання забезпечення законних прав та інтересів неповнолітніх перебуває на постійному контролі служби у справах дітей селищної ради.  

 

 

 

Начальник служби                                                                    Тамара ТАРАН

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора