A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

12 травня – Міжнародний день здоров’я рослин

Дата: 12.05.2023 08:31
Кількість переглядів: 139

Презентація "Міжнародний день здоров'я рослин" | Презентація. Виховна робота12 травня – Міжнародний день здоров’я рослин

                  

      Щоб привернути увагу суспільства до важливості рослинного світу в екосистемі планети, Організацією Об’єднаних Націй оголошено 12 травня – Міжнародним днем здоров’я рослин . Адже рослини становлять основу життя на Землі, виробляючи шляхом фотосинтезу органічні речовини з мінеральних, вони поглинають вуглекислий газ і небезпечні леткі органічні сполуки та наповнюють атмосферу киснем. Рослини становлять близько 80 відсотків їжі, яку споживає людство і виробляють 98% кисню яким ми дихаємо.

       Життя людини повністю  залежить від рослин. Вони є джерелом їжі та одягу. Завдяки їм ми маємо паливо, будівельні матеріали і життєво важливі ліки. Від рослин  залежать тварини, птахи й комахи. Також рослини впливають не лише на наше  здоров’я, але і здоров’я  нашої планети Земля.

        Міжнародні подорожі і торгівля за останні роки значно збільшилися в обсязі і дозволяють шкідникам і хворобам швидко поширюватися по світу, завдаючи величезної шкоди довкіллю. Коли ми перевозимо рослини між різними частинами світу,  можемо ненароком занести нові види шкідників, бур’янів та хвороби у нашу країну. Поява таких шкідливих організмів може завдати серйозної шкоди для сільського та лісового господарства нашої держави. Утримуючись від перевезення рослин, насіння, фруктів, овочів та квітів під час міжнародних подорожей, ми допомагаємо захистити нашу  природу від небезпечних шкідників та хвороб рослин. Отже, під час подорожі уникайте привезення додому рослин або інших рослинних продуктів, адже шкідники рослин, або хвороби можуть ховатися на них. Будьте обережні, замовляючи рослини та рослинні продукти в Інтернеті, або через поштові служби, оскільки невеликі пакунки можуть легко обійти звичайний фітосанітарний контроль.

         Зміни клімату та діяльність людини змінили екосистеми, стали причиною зменшення  різноманіття рослин. У сучасних інтегрованих системах захисту рослин,  провідним є хімічний метод. Ця тенденція ще тривалий час збережеться і в майбутньому, адже  науково обґрунтоване застосування пестицидів, порівняно з іншими засобами захисту від шкідливих організмів, забезпечує його високу біологічну і економічну ефективність.  Сучасні технології вирощування сільськогосподарських культур передбачають застосування пестицидів з урахуванням економічного порогу шкодочинності, що значно зменшує пестицидне навантаження на довкілля.

Ми повинні захистити рослини, як для людей та і для збереження нашої планети Земля.

  • Якщо ви землекористувач, запобігайте поширенню шкідників, використовуючи лише сертифіковане насіння та саджанці, вільні від шкідників. Регулярно обстежуйте свої сільськогосподарські угіддя та повідомляйте про появу шкідників та хвороб рослин на ваших полях.                                           
  • Використовуйте  сучасні  цифрові технології, щоб отримати доступ до інформації про те, як запобігти поширенню шкідників  і хвороб рослин і як боротися з ними.
  • Застосовуйте інтегрований захист рослин на основі прогнозу, економічних порогів шкодочинності, дії корисних організмів для забезпечення надійного захисту рослин і екологічної рівноваги довкілля.
  • При проведенні заходів по захисту рослин від шкідливих організмів необхідно віддавати перевагу екологічно безпечним методам, біологічним препаратам.
  • Застосовувати лише сертифіковані, дозволені до використання в Україні, засоби захисту рослин, уникати фальсифікованих, неякісних препаратів.  

   Аграрії та вчені всього світу постійно працюють над новими методами захисту сільськогосподарських рослин, щоб виключити небажаний вплив шкідливих факторів. Основними методами захисту є: агротехнічні, фізико-механічні, хімічні, біологічні та комплексні. Інтегрований метод захисту рослин дає гармонійне поєднання всього вище перерахованого. При проведенні захисту рослин, перевагу по можливості необхідно  віддавати біологічним методам захисту рослин. На відміну від пестицидів хімічного походження біопрепарати є безпечнішими для навколишнього середовища, людей, тварин, птахів, риб.

        Треба сприяти адаптуванню рослинництва до  зміни клімату. Це насамперед селекція та вирощування посухостійких і  високопродуктивних сортів і гібридів сільськогосподарських культур; розширити посівні площі для видів з коротким вегетаційним періодом(отримувати хоча два врожаї в сезон); відновити системи зрошення; відновити та створити нові полезахисні смуги; змістити терміни сівби ранніх зернових на більш ранні, а озимих на більш пізні строки, що забезпечить ефективніше використання вологи з грунту.

       Здоров’я рослин впливає на продовольчу безпеку та сільське господарство особливо це відчутно сьогодні коли в нашій державі йде війна. Наша країна аграрна, яка забезпечує сільськогосподарською продукцією мільйони людей у всьому світі і це відчувають багато країн світу які не отримують сільськогосподарської продукції через облокування шляхів експорту продукції.  Також на даний час деякі території недоступні  для проведення захисту рослин від шкідників, хвороб та бур’янів - це дуже небезпечно адже на цих територіях можуть бути завезені шкідливі організми які будуть впливати і на навколишні території і становлять загрозу для сільськогосподарських культур.

Мета цього заходу  полягає в тому, щоб підвищити обізнаність про те, як захист здоров’я рослин може допомогти покласти край голоду, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та прискорити економічний розвиток, як нашої країни та і всього людства і для цього не обов’язково бути фахівцем в даній сфері для цього просто треба любити, берегти та примножувати рослинне різноманіття нашої природи.

 

  Збережемо та захистимо  рослини  для наступних поколінь!

 

Провідний спеціаліст відділу захисту рослин

фітосанітарної діагностики та прогнозування    Управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області                                                                    Артикульна Лариса

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора