A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Розширено коло осіб, що підлягають мобілізації

Дата: 03.07.2023 15:15
Кількість переглядів: 127

Фото без опису

28.06.2023 Верховною Радою був прийнятий Закон № 3161-IX , яким були внесені зміни до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Відповідно до внесених змін тепер під мобілізацію будуть потрапляти особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, якщо у цих осіб з інвалідністю є інші працездатні особи, зобов’язані відповідно до закону їх утримувати.

Тобто, якщо призовник має родича з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, але в цієї особи з інвалідністю є й інші родичі (наприклад, інші діти), що зобов’язані його утримувати, то призовник підлягає мобілізації.

Тепер ця норма (абзац 11 ч. 1 ст. 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію») буде звучати так:

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

Зокрема, відповідно до законодавства один з подружжя зобов’язаний утримувати іншого з подружжя, якщо той є непрацездатним. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи (ст.. 75 Сімейного кодексу України).

Також, повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги (ст.. 202 Сімейного кодексу України).

 

Сектор “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43.

Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00 без перерви. Субота, неділя — вихідний.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора