A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Інформує Головне управління Держпродспоживслужби

Дата: 26.10.2023 13:08
Кількість переглядів: 83

На Семенівщині продовжується збір пізніх культур – кукурудзи та цукрових буряків також проводиться підготовка грунту під урожай 2024 року.  

Проведено осінні грунтові обстеження  в таких господарствах — СФГ«АСТРА», ПП «Граніт-Агро», ФГ «Білоцерківець» та ТОВ «Агріс».

Під час осінніх обстежень було виявлено що на 90 % площ сільськогосподарських культур  заселено личинками травневого та червневого хрущів в кількості від 0,5 до 1,5 шт/м2 середнє по району 0,8 шт/м2 найбільше даного шкідника виявлено в СФГ «АСТРА», на посівах соняшника – 1,5 шт/м2, заселеність озимою та підгризаючими совками  становить - 0,5 шт/м2  середнє по району , по дротяниками 0,5 шт/м2, по буряковими довгоносикам  середнє по району -  4,0 шт/м2. По проведеним обстеженням господарствам видано результати обстежень та рекомендації по зменшенню шкодочинності даних шкідників на сільськогосподарські культури.

Кінець літа та початок осені був досить сухий та з високою температурою тому кількість шкідників не перевищує (ЕПШ)  за винятком довгоносика, але це не значить що їх не буде весною. Волога і тепла погода яка є на даний час сприяє розвитку шкідників особливо озимої совки. Зверніть увагу на озиму пшеницю та озимий ріпак проведіть обстеження на заселеність шкідниками та мишоподібними гризунами. 

Хочу звернути увагу  бурякосіючих  господарств, що заселеність буряковими довгоносика велика, тому сіяти цукрові буряки на наступний рік необхідно якомога далі від полів цього року. Також  не забувайте і про  личинки травневого та червневого хрущів, тому насіння ярих культур необхідно протруювати  не тільки від хвороб, а й додавати інсектицидні протруювачі від шкідників.

Особливу увагу хочу звернути всіх керівників сільськогосподарських підприємств та фермерів на структуру посівів, відмічається різке зменшення посівів ярих зернових культур таких, як ярий ячмінь, яра пшениця, овес, горох,  просо, гречка  відповідно збільшуються площі під кукурудзою, соняшником та соєю, що негативно впливає на фітосанітарний стан полів збільшується ураженість хворобами та заселеність шкідниками рослин.

Звертаюсь до всіх керівників господарств та фермерів ще є достатньо часу у вас, щоб переглянути структуру на 2024 рік та підготувати насіння до посіву, бо від цього буде залежати  добробут кожного господарства. Надіюсь що моя інформація буде корисна і кожний керівник зробить правильний вибір сільськогосподарських культур на наступний 2024 рік.

Лариса Артикульна, провідний спеціаліст відділу захисту рослин фітосанітарної діагностики та прогнозування Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області                                                                   Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора