Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Успішна практика працівників відділу "Семенівське бюро правової допомоги"

Дата: 01.11.2023 14:04
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

До Семенівського бюро правової допомоги Кременчуцького місцевого центру звернувся пан Сергій, мати якого померла, залишивши у спадщину будинок. Мати пана Сергія склала заповіт на своє майно, але документи на право власності на будинок не виготовила.

Центром встановлено належність особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правничу допомогу та призначено юриста – працівницю Семенівського бюро правової допомоги Олену Зайченко.

Після бесіди з клієнтом та ознайомленням із наданими документами працівниці бюро стало відомо, що у 2019 році померла мати пана Сергія. Після її смерті залишилося спадкове майно, в тому числі житловий будинок з господарськими будівлями, в якому остання і проживала до дня смерті. З метою успадкування будинку після смерті матері пан Сергій звернувся до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, але йому було відмовлено. Підставою відмови вказано відсутність правовстановлюючих документів на будинок та рекомендовано звернутися до суду.

Олена Зайченко на основі наданих документів та відомостей склала позовну заяву до суду про визнання права власності на будинок у порядку спадкування, до заяви було додано всі необхідні документи та докази.

Одним із доказів була виписка з Книги погосподарського обліку, в якій  зазначено, що згідно запису в книзі погосподарського обліку сільської ради за 2016-2020 роки, за житловим будинком з надвірними будівлями та спорудами, який побудований у 1956 році, головою домогосподарства значиться матір пана Сергія.

Під час розгляду справи у суді встановлено, що перешкодою для видачі позивачу нотаріусом свідоцтва про право на спадщину, є відсутність правовстановлюючих документів на житловий будинок. Чинне законодавство не передбачає можливості реєстрації права власності на нерухоме майно за померлою особою.

Враховуючи обставини справи, суд прийшов до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення позову про визнання права власності на будинок в порядку спадкування. Після набрання рішенням суду законної сили та реєстрації права власності на будинок за паном Сергієм у Реєстрі речових прав на нерухоме майно, він зможе вільно розпоряджатися успадкованим майном. Таким чином Олена Зайченко допомогла особі захистити його право на спадщину  після померлої матері.

 

Консультує юрист Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Зайченко:

Спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Часом відкриття спадщини є день смерті особи. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Особливості державної реєстрації прав на об’єкти нерухомого майна, що були закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року та розташовані на територіях сільських, селищних, міських рад, якими відповідно до законодавства здійснювалося ведення погосподарського обліку, визначені в ст.. 31 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», зокрема, передбачено що для проведення державної реєстрації прав власності на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що були закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року та розташовані на територіях сільських, селищних, міських рад, якими відповідно до законодавства здійснювалося ведення погосподарського обліку, і щодо зазначених об’єктів нерухомості раніше не проводилася державна реєстрація прав власності, подаються:

1) виписка із погосподарської книги, надана виконавчим органом сільської ради (якщо такий орган не створений - сільським головою), селищної, міської ради або відповідною архівною установою;

2) документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку під таким об’єктом, крім випадку, коли таке речове право зареєстровано в Державному реєстрі прав.

Для здійснення державної реєстрації прав власності на зазначені об’єкти документом, що посвідчує речові права на земельну ділянку під таким об’єктом, може також вважатися рішення відповідної ради про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність.

Записи у погосподарських книгах визнавались як акти органів влади (публічних актів), що підтверджують право приватної власності (лист Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 № 24‑753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування»), хоча самі погосподарські книги та виписки з них не є правовстановлювальними документами на об’єкти нерухомого майна.

Така правова позиція  висловлена в Ухвалі колегії суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 21.12.2016. Справа № 307/1044/15-ц.

Способами захисту цивільних прав та інтересів є, зокрема, визнання права. За змістом листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.03.2013 № 24-753/0/4-13 "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування", визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

 

За правовою допомогою Ви можете звернутися до відділу “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43. Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00  без перерви.  Субота, неділя — вихідний.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора