A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

ГРИП ТА ГРВІ. Як уберегтися!

Дата: 05.12.2023 09:45
Кількість переглядів: 72

Фото без опису

Найчастіше люди хворіють на гострі респіраторно-вірусні захворювання в сезон мокрої і холодної погоди: середина та кінець осені, перші тижні зими, коли дощі змінюються снігом і стабільними заморозками.

Така сезонність пояснюється досить просто. По-перше, при мокрій і холодній погоді (наприклад, при проливному осінньому дощі) одяг і взуття людей практично завжди намокають, що призводить до різкого переохолодження організму. Ослаблений імунітет людини куди «відкритіший» для вірусів, що викликають ГРВІ, ніж у літній період.

По-друге, на осінь і весну доводиться куди більше масових заходів у закритих тісних приміщенняхнаприклад, лекції в університеті, заняття в школах і дитячих садах. Ці чинники стають причинами куди більшої кількості заражень, а холодна і мокра погода стає «каталізатором» збільшення випадків захворювань у людей різного віку.

ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція) – це не одна хвороба, а ціла група гострих вірусних захворювань, що передаються повітряно-крапельним шляхом і уражають переважно верхні дихальні шляхи. Грипце теж гостре вірусне інфекційне захворювання, але воно займає особливе становище в цій групі.

Грип характеризується появою гострого респіраторного синдрому з переважанням трахеобронхіту, вираженою інтоксикацією та гарячкою. Ці симптоми схожі зі звичайною ГРВІ, але на відміну від менш небезпечного захворювання, грип може викликати доволі серйозні ускладнення у вигляді геморагічного набряку легень, серцевої недостатності. Іноді до інфікування вірусом приєднується бактеріальна інфекція у вигляді бронхіту або пневмонії.
 На грип не можна захворіти, переохолодившись або промочивши ноги. Джерелом інфекції є хвора людина. Особливо велика ймовірність захворіти на грип після контакту з людиною, яка знаходиться в активній стадії хвороби, в гарячковому стані. Інфікування може відбутися повітряно-краплинним шляхом або через предмети побуту. Перші симптоми інфікування грипом можуть проявитися в інтервалі від декількох годин до 3-4 днів після такого контакту.

Симптоми грипу:

  • раптове підвищення температури тіла вище 38ºС;

  • біль у горлі;

  • головний біль;

  • кашель;

  • утруднене дихання;

  • біль у м’язах;

  • іноді блювота, діарея.

 

Кому загрожує грип

Вірус грипу має дуже високий ступінь агресивності, захворіти на нього може людина з будь-якої соціальної групи, будь-якого віку і статі. Однак імовірність захворіти на грип значно вища для дітей у віці від 6 місяців (до цього віку малюків бережуть антитіла мами, отримані малюком у період внутрішньоутробного розвитку), для людей похилого віку, а також для вагітних жінок. Доволі високу небезпеку становить грип і для людей, які часто хворіють на ГРВІ. Це пояснюється низьким рівнем імунітету і, як наслідокнизькою опірністю вірусу грипу.

 

Профілактика грипу та ГРВІ

Із метою профілактики грипу та інших ГРВІ в передепідемічний період необхідно вжити таких заходів:

  • забезпечити всім членам сім’ї повноцінне харчування з високим вмістом вітамінів у природному вигляді;

  • ввести в спосіб життя регулярні загартовувальні процедури;

  • регулярно вживати загальнозміцнюючі та препарати цілеспрямованої імуностимулюючої дії. 

Крім того, в період зростання захворюваності на грип та ГРВІ необхідно запровадити такі зміни в спосіб життя:

ЗМІЦНЮЙТЕ ІМУНІТЕТ

Помірні фізичні навантаження, прогулянки на свіжому повітрі, правильне харчування та здоровий сон роблять імунітет людини сильним. Хочете бути здоровимизміцнюйте імунітет.

ПРОВІТРЮЙТЕ КІМНАТУ

Із початком опалювального сезону повітря вдома та в офісі стає сухим. Від цього пересихає слизова носа, що знижує її захисні властивості. Щоб повернути її стан в норму, зволожуйте порожнину носа, пийте більше води, проводьте частіше вологе прибирання квартири, користуйтеся зволожувачем повітря, щогодини провітрюйте приміщення, у якому перебуваєте, стежте за тим, щоб температура повітря в кімнаті була не вище 22 °C. Виконуючи всі ці правила, ви допоможете організму відбити атаку вірусів.

МЕНШЕ КОНТАКТУ З НОСІЯМИ ВІРУСУ

  Уникайте контакту з особами, які мають симптоми захворювання. Якщо така людина виникла у вашому оточенні, постарайтеся дотримуватися дистанції не менше 2 м. І хворим, і здоровим варто носити захисну маску, яка закриває ніс і рот. Обмежте своє перебування в місцях великого скупчення людей.

ОСОБИСТА ГІГІЄНА

Частіше мийте руки (цього правила особливо важливо дотримуватися дітям, які дуже часто торкаються руками всього, що їх оточує).

ВІТАМІН С

Вважається, що вітамін С – це і є наш імунітет, і чим більше ми ковтаємо аскорбінової кислотитим швидше ми одужаємо. Насправді зловживання вітаміном С створить додаткові проблеми зі здоров’ям. Надлишок аскорбінової кислоти провокує утворення каменів у нирках. Організм виводить зайвий вітамін С з сечею у вигляді речовини оксалату – це і є складовою частина ниркових каменів. Крім цього, можуть виникнути й інші проблеми: пошкодження судин, нервів і порушення роботи серця. У більшості випадків нам не потрібен додатковий вітамін С, оскільки, дотримуючись збалансованого раціону, ми отримуємо його достатньо!

 ЩЕПЛЕННЯ

Щеплення від грипу рекомендовано робити мінімум за два тижні до початку епідемії або можливого зараження. Адже саме стільки часу потрібно організму, щоб виробити антитіла.

При виявлені симптомів не займайтеся самолікуванням, звертайтеся за медичною допомогою. Бережіть себе та своє здоров'я !!!

 Начальник Кременчуцького районного управління Володимир БАРЧУК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора