A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Харчування в холодну пору року

Дата: 19.02.2024 10:41
Кількість переглядів: 45

Восени та взимку людський організм потребує додаткової енергії для збереження тепла та зміцнення імунної системи. Короткі й похмурі дні без сонячного світла призводять до нестачі вітаміну D. Відповідно, настрій стає пригніченим, і постійно хочеться спати. Свіжі овочі та фрукти, багаті на різноманітні вітаміни, зникають з полиць магазинів. 

Для підтримання здоров'я й ефективноїроботиорганізмувкрайважливеповноціннездоровехарчування, багате на поживніречовини. Тож занотуйтедекількапростихпорад, якідопоможутьадаптуватися до холодного сезону.

Їжте регулярно та повноціннопринаймні три рази на день. Не робіть великих перервміжвживаннямїжі та не замінюйтеповноціннехарчуванняфастфудом і шкідливими перекусами. Коли ми ситі — ми легшевитримуємо холод.

Вживайтеїжу теплоюакаїжакращенасичує та зігріває. Якщо не вдаєтьсяпоїститеплоїїжі, пийтетеплінапої, але вибирайтепереважнобезкалорійні.

У зимовий періоднамагайтесяпродовжувативживатирізноманітніовочі, зокремаприготовленіовочеві страви (з тушкованих, варених, запечених, квашениховочів).

Регулярно вживайтерибу, курятину, індичатину, приблизно раз на тижденьяловичину, нежирну свинину. Додавайте до власного меню цільнозернові, бобові страви, їжтегоріхи й насіння. У цих продуктах, крімбілка, містятьсятакожскладнівуглеводи та жири. Усіціречовини в умовах холоду організмвитрачаєзначноактивніше, ніжу теплу пору року, а тому невеликеїхнєзбільшення просто необхідне. 

Нехай на століпереважаютьвідварені, запеченіабоприготовані на пару страви — так вони легко засвоюються та не перевантажуютьтравну систему.

Пам'ятайте про жири у виглядігоріхів, насіння, авокадо, оливкової та лляноїолій, вершкового масла.Їжтеїхобов'язково, але не зловживайте ними. Вживайтерибні страви два-три рази на тиждень.

Не забувайтепрокаші — цеможе бути смачно! Тепла каша на гарнір не лишезігріватиме, а й даватимеорганізмувітаміни, мінерали, харчові волокна. І пам'ятаймо, щогладшають не від каш, а відкількості жиру та цукру, які до них додають.

Чудово насичуєтеплийгустийовочевий суп. Він легко засвоюється та додаєенергії.

Візьміть на перекус легкий бутерброд ізцільнозерновогохліба, фрукти, сухофрукти, фітнес-батончики тощо. Так визабезпечите себе додатковоюпорцієюенергії для бадьорості та зігрівання. А ось печивомабоцукеркамикраще не зловживати, оскількитакіпродукти є джереломлегкозасвоюванихвуглеводів, якішвидкоперегорять, залишивши по собімлявість і сонливість.

Організмпотребуєпостійноговітамінногопідживлення, і особливо — в холоднімісяці. Тожподбайте про те, щоб у раціоніщоднябулиприсутнісвіжіфрукти й овочі (два середні плоди на добу): апельсини, мандарини, ківі, банани, хурма, яблука, моркватощо. Більшістьдоступних у нашомурегіоніплодівзабезпечуютьорганізмповним спектром необхіднихкомпонентів, особливо вітамінами С та групи В. Ціречовинипрацюють як натуральніімуностимулятори та сприяютьнормалізаціїкровообігу, щонеобхідно для процесівтерморегуляції й обмінуречовин.

Взимку страви вартозбагачуватиспеціями, якімаютьзігрівальнудію. До них належать імбир, кориця, гвоздика, перець, куркума. Аналогічніефектидають і трави: коріандр, базилік, кардамон. Такі добавки покращуютькровообіг і викликаютьвідчуття тепла в організмі. 

Не збільшуйтекалорійністьраціонунадміру, пам'ятайте, що ми не потребуємозначногозбільшеннякалорій у холодну пору року. 

Він є важливим для підтримкиздоров'якісток та імунноїсистеми. Йогоможнаотримати з риби, яєць, фортифікованих (збагачених) молочнихпродуктів, а такожіздієтичних добавок післяконсультації з лікарем.

Навіть у холодніднівартойти на прогулянку. Пам'ятаймо: рух нас такожзігріває. Збалансованийраціон і регулярна фізичнаактивність, разом іздотриманнямсоціальноїдистанції та гігієни, — важливіфактори, яківпливають на стан здоров'я та поліпшуютьімунітет.

 У зимовий період рекомендовано дотримуватисярізноманітного та збалансованогораціону, зменшитикількістьвживаногоцукру, уникатипродуктівізвмістом транс жирів, продовжувативживатибагатоовочів, пититеплінапої та враховуватиіндивідуальні потреби організму. Здоровехарчуваннямає бути смачним і насиченим, тому спробуйтезамінитишкідливіпродуктиздоровими й корисними альтернативами, які не лишепокращатьсамопочуття, але йзабезпечатьнеобхідний комплекс вітамінів і мінералів.

Бережіть себе та своє здоров’я!

В.о. заступника начальника Кременчуцького районного управління Андрій ПЕРВИЙ

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора