A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Звіт про роботу відділу культури та дозвілля Семенівської селищної ради в 2023 році

Дата: 01.04.2024 09:42
Кількість переглядів: 58

Реалізацію державної політики в галузі культури на території громади  здійснює відділ культури та дозвілля Семенівської селищної ради. Збереження культурного надбання та традицій, організація дозвіллєвих заходів та заходів національно-патріотичного спрямування – одне з найголовніших завдань, що стоїть перед галуззю культури. Відділ культури та дозвілля Семенівської селищної ради працює над проведенням заходів, передбачених Програмою з відзначення державних та професійних свят, ювілейних та святкових дат, відзначення осіб, які зродили вагомий внесок у розвиток Семенівської селищної територіальної громади, здійснення представницьких та інших заходів на 2021-2025 роки та Програмою підтримки та розвитку культури Семенівської селищної територіальної громади на 2022-2026 роки.

Завдання відділу культури та дозвілля, як органу управління галуззю - у постійній координації роботи закладів культури, організації навчань та підвищення кваліфікації працівників, проведення аналізу роботи підвідомчих закладів та, на основі цього, підвищення рівня надання культурних послуг, надання консультативної, методичної допомоги суб’єктам культурного процесу, захист і збереження культурної спадщини та ін. Щоквартально проводяться наради, семінари-навчання для працівників закладів культури; щорічно від 5 до 10 осіб підвищують кваліфікацію у Гадяцькому фаховому коледжі культури і мистецтв ім. І.П.Котляревського та беруть участь у тренінгах та навчаннях. Наші працівники є свідомі, патріотично налаштовані громадяни, адже щомісячно протягом двох років перераховують одноденний заробіток на допомогу ЗСУ, в середньому це становить 27-30 тисяч гривень.

Відділом впродовж звітного періоду підготовлено 3 розпорядження селищного голови, 5 проектів рішень виконавчого комітету, 6 проектів рішень селищної ради. Працівники відділу були членами робочої групи з розробки Стратегії розвитку Семенівської селищної територіальної громади на період до 2027 року, є учасниками робочої групи з питань пам’яток культурної спадщини. Всі питання порушені у заявах та зверненнях громадян, що стосувались компетенції відділу, вирішувались на належному рівні, відповіді надано вчасно.

У підпорядкуванні відділу культури та дозвілля чотири комунальні заклади – «Семенівська дитяча мистецька школа», «Семенівська центральна бібліотека», «Семенівський краєзнавчий музей» та «Центральний будинок культури Семенівської селищної ради».

        КУ «Семенівська дитяча мистецька школа» - спеціалізований заклад позашкільної освіти, де учні мають можливість розвинути свої творчі здібності, набути початкові професійні, у тому числі виконавські компетентності. Мистецька школа організовує освітній процес за власною  Освітньою Програмою, у листопаді 2021 року викладачі Семенівської ДМШ успішно пройшли атестацію.  

        У 2023 році кількість учнів, охоплених естетичним вихованням, збільшилася на 39 вихованців у порівнянні з 2022 роком, і становить 237 осіб. 13  викладачів ДМШ забезпечують здобуття музичної освіти вихованцям за 8 спеціальностями: фортепіано, духові інструменти, скрипка, бандура, баян, акордеон, хореографія, з образотворчого та декоративно – прикладного мистецтва.

        У 2022-2023 навчальному році викладацький склад закладу поповнився викладачкою класу хореографії, у зв’язку з чим значно зросла кількість дітей, що навчаються цьому виду мистецької освіти (із 65 у 2022 році до 90 учнів цього року).                                                                                                 

        Значна кількість учнів мистецької школи звільнені від плати за навчання. Це діти - сироти, діти ВПО та діти учасників бойових дій. Усі колективи, а також солісти ДМШ беруть участь і стають переможцями конкурсів різних рівнів, що є важливим критерієм роботи мистецького закладу. Так, у 2023 році 229 учнів школи взяли участь у п’яти  міжнародних конкурсах, одинадцяти конкурсах та фестивалях всеукраїнського рівня, десяти регіональних та чотирнадцяти - обласного рівня. Невід’ємною частиною роботи закладу є концертна діяльність та музичні лекторії, які проводяться щокварталу. У 2023 році проведено капітальний ремонт вхідної групи приміщення ДМШ, замінено двері та облаштовано пандус.

КЗ «Центральний будинок культури Семенівської селищної ради».

        2023 рік став роком виклику для галузі культури у цілому та для працівників клубних закладів зокрема. Так, окрім роботи над своїми головними завданнями – підтримка та розвиток аматорського мистецтва, діяльність гуртків та залучення молоді до культурного життя сіл, проведення масових заходів національно-патріотичного спрямування та державних свят, із початком повномасштабної війни додались  гуманітарна та благодійна функції. Протягом усього року сільські клуби  та будинки культури стали осередками збору гуманітарної допомоги від населення для захисників та внутрішньо переміщених осіб. Крім того, працювали над благоустроєм території сільських населених пунктів, допомагали облаштовувати житло для людей, що вимушено покинули свої домівки. Працівниками КЗ «ЦБК» були проведені заходи для дітей із внутрішньо переміщених родин, зокрема висаджено «Алею надії» на території Паніванівської філії, проведено майстер-класи з виготовлення новорічних прикрас, виробів з мила, іграшок, елементів декору тощо.

          При клубних закладах діють 58 аматорських формувань, у них учасників – 363 особи. Протягом року проведено 284 масових заходів різних форм, участь у них узяли 9586 осіб. Організовано благодійний ярмарок до Дня захисників та захисниць,  зібрані кошти були передані до благодійного фонду «Разом до перемоги» (керівник Назар Борисенко). Протягом року працівники філій узяли участь у 3 обласних оглядах-конкурсах (XIV регіональний фестиваль народної творчості «Омельницьке розмаїття»  - здобула гран-прі в номінації  «Берегиня пісенної спадщини»   Юлія Смага, Обласний конкурс «Мати – життя джерело, святий оберіг» маємо дипломи 2 ступеня - філія «КЗ Центральний будинок культури Семенівської селищної ради» села Заїчинці та села Василівка, у ХІІІ Всеукраїнському еко-фестивалі «ЛЕЛЬ» здобув 2 місце квартет «ДЖЕРЕЛО» філії села Василівка

        Всебічну підтримку Семенівська селищна рада надає 11 народним аматорським колективам: народним аматорським фольклорним колективам «Криниця», «Журавка», «Подоляни», зразковому хореографічному колективу «Фурор», народній аматорській студії «Веселка», народному вокальному колективу «Резонанс», народному ансамблю «Рідна пісня», вокальному ансамблю “Надія” ГО «Асоціація людей з обмеженими можливостями», театральному колективу «Весела сімейка», зразковим аматорським  духовим оркестрам «Квітограй» та оркестру Василівської філії дитячої мистецької школи, які беруть участь у заходах, відстоюють честь громади та отримують  призові місця і нагороди у конкурсах та фестивалях як регіонального, так і всеукраїнського рівня.

         У сільських населених пунктах працівниками галузі культури спільно із мешканцями проводились благодійні ярмарки та продажі смаколиків, влітку проводили так звані "вуличні" благодійні концерти молодих артистів. Протягом року відбувались благодійні концерти на підтримку ЗСУ -  Семенівщину відвідали Заслужений артист України Петро Чорний, Народний артист України Іво Бобул, композитор та виконавець Олександр Кварта, гурт «Контингент», із виставами у Кривій Руді та Семенівці побував Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр імені М. Гоголя, під час проведення яких було зібрано кошти для військовослужбовців та наших земляків.  Проводили виїзні концерти й учасники народного аматорського гурту «Резонанс» у сільських населених пунктах громади, де жителі цих сіл також долучаються до фінансової допомоги нашим звитяжним воїнам. 

      КЗ «Семенівський краєзнавчий музей» є підвідомчим закладом відділу культури та дозвілля, в основу діяльності якого покладено краєзнавчий напрямок, що реалізується через популяризацію музейних колекцій, проведення культурно-освітніх та національно-патріотичних заходів, проведення інформаційної роботи серед населення та наповнення і супровід рубрики музею у соціальних мережах. На даний час проводиться інвентаризація експонатів музею, адже, за дорученням Департаменту культури і туризму найближчим часом триватиме оцифрування предметів Музейного фонду України. Постійно оновлюються екскурсійні тексти, адаптовуючись до умов сьогодення, ведеться збір матеріалів для створення нових виставок, стендів, відділень, розробляються сценарії заходів, що проходять у музеї. Проводиться робота із систематизації колекцій з фондів музею, вивчаються джерела та тематичні видання з метою поповнення лекційного матеріалу. У 2023 році проведено тематичні заходи та виставки «Звичаї та традиції святкування Різдва», «Голодомор 1932-1933 років в Україні», «Вони тримали для нас небо» до Дня Героїв Небесної Сотні, заходи до Дня соборності України та Дня пам’яті Героїв Крут, Дня вишиванки та ін. Регулярно ведеться робота зі збору матеріалів про загиблих воїнів-земляків, що полягли у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України у 2014-2023 роках, створено окрему залу, присвяченій цьому періоду історії нашої держави. Протягом року проводились заходи різних форм та для різних категорій відвідувачів – тематичні уроки і години, майстер-класи, уроки-спогади, презентації книг та виставок, зустрічі з творчими людьми та ряд інших заходів   науково-просвітницького та творчого спрямування. Оновлено зали (пофарбовано вікна, підлогу, придбано нові шпалери) у залах «Народознавство» та «Культура, література, мистецтво, наука»; ведуться ремонтні роботи із облаштування нових музейних відділів «Картинна галерея» та «Українсько-російська війна»; здійснювались також поточні ремонтні роботи та оновлення фасаду приміщення музею.

        КУ  «Семенівська центральна бібліотека» структурована на центральну бібліотеку та 25 філій; використовує різноманітні засоби для формування і розширення професійного світогляду бібліотечних працівників громади. Це і традиційні, випробувані часом форми, і нові, сучасні, інтерактивні. Однією з найбільш розповсюджених традиційних форм підвищення компетентності, що дозволяє різнобічно і планомірно висвітлювати питання теорії і практики бібліотечної діяльності, є семінари, семінари-тренінги,семінари-практикуми.

       В межах проєкту «Дія. Цифрова освіта» у бібліотечних закладах діють цифрові хаби, де усі охочі можуть безкоштовно пройти навчання з цифрової грамотності.  Бібліотечні  хаби працюють у 13 бібліотеках-філіях. За період 2023 року всього по ТГ оволоділи навичками цифрової освіти – 232 користувачі, при відвідуванні – 5257.          

      Протягом року проводилися індивідуальні та  групові консультації, екскурсії до бібліотек, Дні інформації. Станом на 01.01.2024   бібліотечний фонд становить 124276 (книг -117270 примірників, періодичні видання – 6898 примірників, аудіовізуальні видання – 48). За 2023 рік  проведено – 291 масовий захід, кількість відвідувань масових заходів  - 3062. За період 2023 року по ТГ скористувалися послугами бібліотек 6986 осіб, з них діти – 1446, відвідування – 45810 од.
         В КУ «Семенівська ЦБ» та бібліотеках-філіях діють 8 клубів за інтересами: для дорослого користувача – 3 (кількість членів-29, кількість засідань-14), молодіжних–2 (кількість членів-29, кількість засідань-8), дитячих -3 (кількість членів - 32; кількість засідань-26). За 2023 рік книжковий фонд поповнено на 579 примірників,  вибуло 23193 примірників книг (переважно тих, що підлягають вилучення із фонду у зв’язку з дією закону про деімперіалізацію.
         Бібліотеки брали участь у конкурсах різних рівнів: «Квіти солдату перемоги»; «Діти єднають країни (українська культура в Молдові)»; «Барви українського слова»; «Лідер читання-2023»,   в обласному конкурсі  серед молодих літераторів Полтавщини «Собори душ своїх бережіть» отримали диплом ІІІ ступеню; «Майбутнє планети у наших руках» (маємо диплом І ступеня); здобули переможне І місце в обласному конкурсі «Конституція для всіх: і великих, і малих».

Незважаючи на виклики часу та певні обмеження у проведенні масових заходів, пов’язані із воєнним станом, відділ культури та дозвілля працює над реалізацією завдань, визначених державною політикою, Програмами та заходами щодо культурного розвитку, естетичного та патріотичного виховання, краєзнавчої роботи.

 Начальник відділу Інна КАЛЕНДАРЬ 

Фото без опису
  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора