A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Профілактика опісторхозу

Дата: 18.04.2024 11:07
Кількість переглядів: 28

Опісторхоз - це захворювання, що викликається гельмінтами (тобто глистами), які вражають печінку, жовчні протоки, жовчний міхур, підшлункову залозу.

Постійно актуальним для Полтавської області біогельмінтозом є опісторхоз, що пов’язано зі стабільним існуванням ендемічних територій в басейнах річок Сула та Ворскла. В 2023 році зареєстровано 157 випадків опісторхозу,  показник 11,32 на 100 тисяч населення, ріст на 14% порівняно з попереднім роком та перевищення на 28% середнього багаторічного показника (2022 – 9,94, 2021р. – 7,83, 2020р. – 3,05 на 100 тисяч населення).

В 2023 році захворюваність на опісторхоз в області є найвищою в Україні (показник по Україні 0,58). Найвища захворюваність в Лубенському районі - 46 випадків та Полтавському - 76 випадків.

Переважна більшість випадків виявлена у дорослих, у дітей – 2 випадки. Показники захворюваності сільського населення на опісторхоз  дещо вище, ніж міського. 

 Зараження людини опісторхозом виникає при вживанні в їжу сирої, малосольної, в’яленої, недостатньо просмаженої або провареної риби коропових порід: плотви, сазана, ляща, краснопірки, густери, чехоні та ін. На Полтавщині в річках Сула, Псьол, Хорол, Ворскла, Дніпро зустрічаються риби, вражені личинками опісторхід.

 У тварин (котів, собак, свиней) опісторхоз виникає при годуванні їх сирою рибою.

 Паразити виділяють велику кількість яєць, які після проходження через шлунково - кишковий тракт, разом із фекаліями виділяються в зовнішнє середовище. Яйця опісторхисів стійкі до висихання та морозів. Під час дощів, з талими та паводковими водами яйця попадають у прісні водоймища, де продовжується цикл їх розвитку, спочатку в організмі проміжного хазяїна - молюска, а потім в організмі додаткового хазяїна - риби родини коропових.

 У людей, які заразились опісторхозом, виділяється 2 фази захворювання: рання, що протікає гостро, та пізня - хронічна.

 Гострий опісторхоз продовжується від декількох днів до 4- 8 тижнів. У хворих виникає лихоманка з підвищенням температури до 400С, з’являється слабкість, головний біль. Відмічається запальний процес у печінці, жовчних ходах, жовчному міхурі та підшлунковій залозі.

 Хронічний опістрхоз клінічно розвивається повільно. Хворих турбує біль у правому підребір’ї, який має характер нападу. У більшості хворих відмічаються біль в епігастральній області, головний біль, запаморочення, поганий сон, дратівливість. Тривалий перебіг опісторхозу може сприяти розвитку первинного раку печінки. Лікування цього захворювання складне, курс лікування потребує значних коштів.

 Щоб уберегтись від опісторхозу, необхідно відмовитись від вживання сирої, малосольної, свіжев’яленої, недостатньо провареної та просмаженої риби.

- Для соління риби застосовують тільки міцний розсіл з вмістом солі не менше 14% і терміном посолу 14 діб.

- Риба холодного копчення повинна виготовлятись тільки з солоного напівфабрикату з вмістом солі не менше 14% з послідуючим вимочуванням.

- При гарячому копченні температура риби в середині повинна досягати 75-800С.

- Замороження проводити при температурі -200С та нижче впродовж 6 діб.

- Термічну обробку (смаження, проварювання) проводити впродовж 20-25 хвилин від початку кипіння.

 Заходи щодо попередження розповсюдження опісторхозу ефективні лише тоді, якщо хворі будуть своєчасно виявлені та отримають специфічне лікування.

Держпродспоживслужба попереджає про небезпеку вживання риби, що реалізується у невстановлених місцях, на стихійних ринках без відповідних документів про якість та безпеку (декларація виробника). За перших же ознак захворювання негайно звертайтесь до лікаря!                                

 Пам’ятайте ! Опісторхоз - тяжке захворювання, яке важко піддається лікуванню! Краще попередити хворобу, ніж вилікувати її.

 

Начальник Кременчуцького районного управління  Володимир БАРЧУК         
Фото без опису        
                         

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора