A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Профілактика кліщового бореліозу (хвороба Лайма)

Дата: 19.04.2024 12:05
Кількість переглядів: 52

Нині ми рухаємось у піковий сезон активності кліщів, які є носіями особливо небезпечної хвороби - кліщового бореліозу ( хвороба Дайма). Це захворювання може приводити до довгострокової непрацездатності, інвалідності і навіть до летальних випадків. В області відбувається тенденція до зростання цього захворювання і в останні роки хвороба Дайма реєструється практично у всіх територіальних громадах Полтавщини.

Наша область в Україні виявилася в лідерах по рівню захворюваності, яка зросла в минулому році на 35,42%. Випадки захворювання зареєстровані в 34 ОТГ з 60-ти. Найбільше у Полтавській ОТГ - 290, Лубенській - 50, Кременчуцькій -2 1 , Диканській - 20, Решетилівській - 19, Щербанівській - 17, Горішньоплавнівській - 15, Опішнянській - 12 та від 6 доі в 26 ОТГ області.

За медичною допомогою з приводу нападу кліщів звернулося 922 особи, з них 358 дітей. Більшість нападів кліщів на людей відбулося у міських парках, скверах, у самих населених пунктах, на території сіл, дачах тощо.

Отже настав перший весняно-літній піковий сезон активності кліщів. Природа просипається разом з ними, бур'янами та антисанітарією. Тому має проводитись постійне активне прибирання різних територій. В кожному населеному пункті, власники підприємств, установ, організацій різних форм власності, в домогосподарствах має гарантуватися дотримання належного санітарного стану територій, зокрема упорядкування населених пунктів, оздоровлення лісів паркового типу, скверів, насаджень через їхнє прорідження, розчищення від сушняку, пнів, безплідної порослі молодих дерев і чагарників, ліквідацію сміттєзвалищ і підтоплень підвалів, регулярне викошування газонів та очищення від рослинності водойм, тобто дотримання принципів високої санітарної культури. Також рекомендовано використовувати акарициди в період активності кліщів, особливу увагу приділяти територіям оздоровчих закладів, рекреаційних зон, їхньому благоустрою, дачним селищам, садам, будівельним і промисловим майданчикам, і взагалі дотримання високого рівня санітарної культури в населених пунктах, недопущення забур’яненості та засміченості. Очищення ж водойм від рослин, що заросли, так як кліщі люблять вологу, тому їх чисельність найбільше біля річок, водоймищ, вздовж узлісь, стежок, що заросли травою. Тут завжди найбільш кліщів ніж у лісі.

Тож, кліщі нині несуть реальну загрозу підчепити особливо небезпечну хворобу Дайма, а статистичні прогнози з цього приводу на жаль невтішні. Тому будьмо пильними, обережними та згідно Закону "Про систему громадського здоров'я" посилюйте роз'яснювальну роботу серед населення.

Хорольський відокремлений підрозділ ДУ "ПОЦКПХ МОЗ"

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора