Трохи про ботулізм, або чому відкрити стару консерву — майже завжди погана ідея
Трохи про ботулізм, або чому відкрити стару консерву — майже завжди погана ідея
Можливо, у сучасній ситуації нам доводиться харчуватися консервованою або в’яленою їжею частіше, ніж того б хотілося.
Таке харчування має свої очевидні переваги: це зручно та швидко, особливо якщо ти в дорозі, в укритті, у наряді. Втім, обираючи таку їжу, важливо знати заходи безпеки.
Ботулізм — це важке харчове отруєння, наслідки якого можуть бути летальними. Отруєння спричиняє токсин бактерії — Clostridium botulinum bacteria.
Серед симптомів ботулізму:
— порушення близького зору — ти не можеш читати текст, але добре бачиш предмети на відстані;
— сітка або туман перед очима;
— сильно виражена сухість у роті;
— важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
— підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
— запаморочення;
— короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
— ураження м’язів шиї та кінцівок;
— "грудки в горлі".
Якщо ти підозрюєш у себе ботулізм, необхідно терміново їхати до лікарні! Більше про це захворювання — в інфографіці та в матеріалі (https://inscience.io/en/berezhy_sebe/food-poisoning/2241/) на сайті.