Інформує Кременчуцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області
Пам'ятка щодо профілактики гострих кишкових інфекцій!
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) — це група інфекцій, які характеризуються фекально-оральним механізмом передачі, локалізацією збудника в кишечнику людини, багаторазовим поносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.
Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий. Основний шлях передачі збудників інфекцій - харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.
Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному за забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах. При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).
Отже, основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.
Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:
— ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
— мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
— користуватися індивідуальним посудом;
— запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
— регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
— окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
— для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
— добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
— дотримуватися відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
— використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
— вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
— використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
— пити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
— не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
— при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
— не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
— не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
— не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
— Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Характерні ознаки кишкової інфекції:
— слабкість;
— головний біль;
— блювання;
— болі в животі;
— підвищення температури;
— пронос.
УВАГА: при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.
Кременчуцьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області наголошує, що тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дає можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
Бережіть себе та своє здоров'я!!!