Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Валентин Замковий

Дата: 13.08.2024 08:40
Кількість переглядів: 33

У с. Біляки Семенівської ТГ вулицю Партизанську перейменовано на вул. Валентина Замкового.

Валентин Полікарпович Замковий (1911-2003 рр.) - Український радянський краєзнавець, історик, письменник, критик. Почесний член академії географії СРСР та України.

Валентин Полікарпович Замковий народився 23 квітня 1911 року у містечку Бєліки Кобеляцького повіту Полтавської області у сім'ї земського фельдшера. Закінчивши семирічку, вступив на підготовчий курс Полтавського педтехнікуму, потім став студентом Полтавського педінституту. 1932 року починає свою педагогічну діяльність у середній школі ім. Петровського м. Артемівська як викладач географії, де зустрічає свою майбутню дружину Марію Іванівну Лук'янову.

У 1936 році Валентин Замковий вступає на заочне відділення географічного факультету Ленінградського університету. Сорок років присвячено педагогічній праці. Початок творчої діяльності Замкова В.П. відноситься до 1936 - публікація статей і нарисів на різні теми в московському журналі "Географія в школі" в деяких газетах Донбасу.

Замковий В.П. - ветеран Великої Вітчизняної війни, нагороджений орденом Вітчизняної війни та сімома медалями. Він учасник Артемівської міської підпільної організації Колпакова А.А.

Після війни Замковому В.П. довелося працювати на посаді завідувача загального відділу райвиконкому, відповідального секретаря газети «Артемівський робітник», викладача географії в Артемівському вчительському інституті, а потім інспектора-методиста Управління навчальними закладами Донецької залізниці. 1947 року з відзнакою закінчує Ленінградський університет.

З 1960 року працював у школах Годин Яру та в заочній дев'ятирічці в Артемівську, звідки пішов на пенсію у 1971 році. У 70-80-х роках Валентин Полікарпович постійний консультант та рецензент видавництва «Радянська школа» (Київ) та «Донбас» (Донецьк). Він видає сім книжок. У ювілейному двотомному виданні «Географія України» (Москва) було надруковано його глави «Земля Українська» та «Донбас». Книги виходять перекладом у США, Канаді, Польщі. На Всесоюзному конкурсі науково-популярної літератури у 1970 році він був удостоєний звання Лауреата СРСР та Диплома І ступеня. 1971 року в м. Донецьку виходить роман Замкового В.П. «Український хліб» із життя вчених-селекціонерів Артемівської дослідної станції зернових культур, з'являються цікаві публікації у журналах «Вогник», «Нева», «Вітчизна», «Україна», «Літературний Донбас».

Замковий В.П. був активним учасником усіх семи республіканських та дев'яти Всесоюзних з'їздів Географічних товариств. Від Донбасу він був єдиним представником на міжнародному конгресі географів 1976 року у Москві. На двох передостанніх з'їздах географів у 1990 році у Казані та Рівному – удостоївся звання Почесного члена Географічних товариств Росії та України.

 Валентин Полікарпович Замковий автор шістнадцяти художніх творів, дев'яти підручників та посібників з географії та понад триста статей з літературного краєзнавства. 2000 року Донецькою обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Крупській видано довідник «Бібліографічний покажчик друкованої праці Замкового В.П.» (близько 500 найменувань). Автор нарисів про знаменитих земляків: Бориса Горбатова, Всеволода Гаршина, Павла Безпощадного, першого міністра Центральної Ради Миколу Шаповаля. Писав художні повісті, п'єси, статті та економіко-географічні нариси про Донбас. Зібрав унікальні матеріали для літературних музеїв Артемівська, Донецька, Києва.

Помер Валентин Полікарпович 25 січня 2003 року на 92 році життя.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора