Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ ПОРЯД!!!

Дата: 14.06.2024 11:00
Кількість переглядів: 68

У селі Ватажковому Терешківської громади на території приватного домоволодіння зафіксовано загибель однієї свині. Про це повідомили в управлінні ДСНС України у Полтавській області. Згідно зі звітом про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу виявлено ДНК вірусу «Африканська чума свиней». 

У квітні цього року від захворювання загинули 14 диких свиней комунального підприємства «Екопарк» Кобеляцької міської ради. В неблагополучних пунктах та карантинних зонах (захисту та нагляду) були запроваджені заходи, згідно з вимогами інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней.

Нагадуємо, що африканська чума свиней  це вірусне захворювання, яке вражає домашніх та диких свиней. Вперше захворювання виявили в 1903 р. в Африці. На сьогодні захворювання не лікується.  Це небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю. Факторами передавання збудника можуть стати різні об’єкти зовнішнього середовища - корми, вода, гній, підстилка, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, що були контаміновані вірусом, а також трупи загиблих від чуми свиней. Особливо небезпечними є інфіковані продукти забою, боєнські та кухонні відходи. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, гризуни, комахи, не чутливі до нього дикі та свійські тварини, а також люди, що знаходяться в епізоотичному осередку. Загибель свиней при АЧС складає – майже 100 %.

       Вірус АЧС стійкий, може зберігатися при температурах: 50 С - до 7 років, 18-20 °С -18 місяців, 37 °С –до 30 днів, 50 °С – до одної години. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин - до 155 днів, в копченій ковбасі та шинці - до 5 місяців, у гною - більше 3 місяців, в ґрунті - (112 діб літо-осінь, 200 діб осінь-зима).Охолодження (особливо заморожування)  консервує вірус, у морозильнику при мінус 30-60 °С лишається активним до 10 років, в охолодженому м’ясі до 15 тижнів. Така висока стійкість вірусу і сприяє його швидкому розповсюдженню на значні території. 

        Власникам особистих підсобних господарств і фермерських господарств слід утримувати свиней у свинарниках і сараях без вигулу та контакту з іншими тваринами; не годувати свиней кормами тваринного походження і харчовими відходами без проварки. Купуйте корми тільки промислового виробництва або проварюйте їх, при температурі не менше 80  С, впродовж 1 години;  проводьте обробку свиней і приміщень для їх утримання один раз на 10 днів проти кровосисних комах (кліщів, вошей, бліх, мух та комарів). Постійно ведіть боротьбу з гризунами. Подвірний забій і реалізацію свинини проводити з дозволу фахівців державної ветеринарної медицини після проведення ними передзабійного огляду тварин та ветеринарно-санітарної експертизи м'яса, продуктів забою.  Не купуйте живих свиней в недозволених місцях торгівлі, без ветеринарних супровідних документів придбання свиней проводити з місцевості благополучної щодо інфекційних хвороб, в т.ч. і з АЧС. Суворо забороняється реалізація продуктів харчування та сировини тваринного походження у невстановлених місцях та стихійних ринках.                                                Ще раз нагадуємо - не допускайте сторонніх у своє господарство. Переведіть свиней в режим безвигульного утримання.

       Пам'ятайте, за дії (бездіяльность), які потягли за собою виникнення вогнищ африканської чуми свиней та її поширення передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність! 

 

Начальник Кременчуцького районного управління Володимир БАРЧУК          

Фото без опису                                        


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора