Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Зоонози – інфекційні хвороби, спільні для тварин і людей!

Дата: 14.06.2024 11:50
Кількість переглядів: 50

Зоонози  узагальнена назва інфекційних хвороб, які трапляються у тварин, але здатні передаватися від тварин до людини або інфекційні хвороби, спільні для тварин і людей. Організм тварин для збудників зоонозів є природним середовищем перебування, де збудники живуть, розмножуються і виділяються в зовнішнє середовище. Зараження людини може відбутися при нападі інфікованих тварин, членистоногих також контактним, харчовим, водним шляхом або аерозольно. Досить часто відмічають, що зоонозні захворювання в людей мають важчий перебіг, ніж у тварин і якщо вчасно не звернутись за лікарською допомогою закінчуються летально.                                                                                                  

Серед найпоширеніших зоонозів, якими людина може заразитись при контакті з тваринами виділяють дві групи: 1) передані від свійських та інших синантропних тварин (сальмонельоз, бруцельоз, туберкульоз, правець, сибірка, лептоспіроз, сап, меліоїдоз, орнітоз, ящур, аспергільоз, трихофітія, мікроспорія, балантидіаз, токсоплазмоз, трипаносомоз, лейшманіоз та ін.) і 2) передані від диких тваринприродноосередкові зоонози- (лістеріоз, чума, туляремія, лептоспіроз, кліщовий спірохетоз, рикетсіоз, сказ, геморагічна гарячка, вірусний енцефаліт, лейшманіоз та ін.).

Боротьба з зоонозними інфекціями базується  на комплексі протиепідемічних та протиепізоотичних заходів, які у тваринництві направлені

та передбачають імунізацію, дегельмінтизацію і лікування, а також відповідні ветеринарно-санітарні заходи (дезінфекція, дезінсекція, дератизація та ін.).

Серед людей профілактичні заходи здійснюють з урахуванням  епідеміологічної  ролі тварин, а також особливостей шляхів передачі збудника. А також потрібно не забувати про гігієну та профілактику захворювань домашніх улюбленців. Гігієна домашніх тварин повинна складатися з догляду за шкірою, шерстю, вухами, очима, підстригання кігтів, обробки від глистів, ендо- і ектопаразитів. Якщо не доглядати за улюбленцем, в нього можуть виникати різні бактеріальні та паразитарні хвороби і вони можуть передаватися людині.

         Нагадуємо основні заходи особистої профілактики зоонозів:

- вживати м’ясні продукти тільки після якісної термічної обробки;

 - не використовувати сире молоко;

 - не користуватись водою з відкритих водойм без кип’ятіння;  

 - не купувати харчові продукти у місцях стихійної торгівлі;

 - захищати харчові продукти та посуд від мух;

 - старанно слідкувати за чистотою рук;

 - дотримуватись чистоти в приміщеннях;

 - проводити дератизаційні та дезінсекційні заходи;

 - запобігати укусів кліщами та іншими комахами;

 - забезпечувати профілактику та лікування домашніх та свійських тварин;

 - робити щеплення при перебуванні в ензоотичних районах або професійних груп з підвищеним ризиком зараження.

Пам’ятайте, захворювання завжди легше попередити ніж лікувати. Бережіть своє та здоров’я своїх близьких !!!

Начальник Кременчуцького районного управління Володимир БАРЧУК 

Фото без опису                                                    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора