Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Інфекції вірусу пташиного грипу у людей

Дата: 14.06.2024 11:54
Кількість переглядів: 48

Хоча віруси пташиного грипу зазвичай не заражають людей, були рідкісні випадки зараження людей цими вірусами. Захворювання людей, викликані інфекцією вірусу пташиного грипу, варіювалися за ступенем тяжкості від відсутності симптомів або легкого захворювання до важкого захворювання, яке призвело до смерті. Вірус пташиного грипу A(H7N9) і віруси високопатогенного пташиного грипу (HPAI), A(H5N1) і A(H5N6) є відповідальними за більшість захворювань людей, викликаних вірусами пташиного грипу, зареєстрованих у всьому світі на сьогоднішній день, включаючи найсерйозніші захворювання з високою смертністю.

Інфіковані птахи виділяють віруси пташиного грипу через слину, слизову оболонку та фекалії. Інші тварини, інфіковані вірусами пташиного грипу, можуть мати вірус у виділеннях дихальних шляхів, різних органах, крові чи інших рідинах організму, включаючи молоко тварин. Зараження людини вірусами пташиного грипу може статися, коли вірус потрапляє в очі, ніс чи рот людини або вдихається. Це може статися, коли вірус знаходиться в повітрі (у краплях, дрібних аерозольних частинках або, можливо, пилу) і осідає на слизових оболонках очей або людина його вдихає, або, можливо, коли людина торкається предмета, зараженого вірусами, а потім торкається їх рот, очі або ніс. Віруси пташиного грипу були виявлені у багатьох інших видів.

Наприкінці березня 2024 року було виявлено випадок інфікування людини вірусом грипу A(H5N1) після контакту з молочними коровами, імовірно інфікованими пташиним грипом. У травні 2024 року CDC (Центри з контролю та профілактики захворювань у США) почав повідомляти про додаткові спорадичні випадки захворювання серед людей, які контактували з інфікованими молочними коровами.

Поширення вірусу пташиного грипу від однієї інфікованої людини до близького контакту відбувається дуже рідко, а коли це трапляється, то поширюється лише на кількох людей. Однак через можливість того, що віруси пташиного грипу можуть змінюватися та набувати здатності легко поширюватися між людьми, моніторинг зараження людини та поширення від людини до людини надзвичайно важливий для громадського здоров’я.

Віруси пташиного грипу А (пташиного грипу) можуть передаватися від інфікованих птахів іншим тваринам і потенційно людям двома основними шляхами:

  • Безпосередньо від заражених птахів або із середовища, зараженого вірусом пташиного грипу А.

  • Через проміжного господаря, наприклад іншу тварину.

У птахів віруси пташиного грипу вражають дихальні шляхи та шлунково-кишковий тракт і виділяються з фекаліями. Пряме зараження диких птахів, домашньої птиці та ссавців може відбутися через контакт слини, слизової або фекалій інфікованих птахів. Зараження вірусом пташиного грипу А серед людей є  рідкісним , оскільки циркулюючі зараз віруси пташиного грипу А не мають здатності легко зв’язуватися з рецепторами у верхніх дихальних шляхах людини.

Ознаки та симптоми інфікування людей вірусом пташиного грипу

Ознаки та симптоми зараження вірусом пташиного грипу у людей варіювалися від відсутності симптомів або легкого захворювання: таких як почервоніння очей (кон’юнктивіт) або легкі грипоподібні симптоми верхніх дихальних шляхів до важких (таких як пневмонія, що потребує госпіталізації) і включали лихоманку (температура 37,8ºC або вище) або відчуття лихоманки (може бути не завжди), кашель, біль у горлі, нежить або закладеність носа, болі в м’язах або тілі, головні болі, втома та задишка або утруднене дихання. Менш поширені ознаки та симптоми включають діарею, нудоту, блювання або судоми.

Виявлення пташиного грипу вірусної інфекції пташиного грипу у людей

 

Вірусну інфекцію пташиного грипу в людей не можна діагностувати лише за клінічними ознаками та симптомами; необхідні лабораторні дослідження. Зараження вірусом зазвичай діагностується шляхом взяття мазка з верхніх дихальних шляхів (носа або горла) хворої людини. Тестування є більш точним, якщо мазок збирають протягом перших кількох днів хвороби.

У важкохворих пацієнтів збір і дослідження зразків нижніх дихальних шляхів також може призвести до діагностики інфекції вірусу пташиного грипу. Однак для деяких пацієнтів, які вже не дуже хворі або повністю одужали, може бути важко виявити вірус пташиного грипу в зразку.

Начальник Кременчуцького районного управління Володимир БАРЧУК

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора