A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Зміни в організації трудових відносин в умовах воєнного стану

Дата: 25.03.2022 10:46
Кількість переглядів: 270

Фото без опису

Під час воєнного стану в Україні були внесені зміни в організацію трудових відносин. 15.03.2022 був прийнятий Закон України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" , який набрав чинності 24.03.2022. 

Цим законом визначаються особливості трудових відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, на період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану” (воєнний стан). 

На період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина відповідно до статей 4344 Конституції України.

 

Укладення трудового договору:

  • Форма трудового договору визначається за згодою сторін. 
  • Випробування може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.
  • Роботодавець має право заміщати тимчасово відсутнього працівника (у зв'язку з відпусткою, хворобою, евакуацією, простоєм або такого, який пропав безвісти) новими працівниками й укладати з ними строкові трудові договори. 

 

Переведення та зміни істотних умов праці:

  • У період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (крім переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії), якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей, з оплатою праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою.
  • повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не пізніше ніж за два місяці не застосовуються.

 

Розірвання трудового договору:

  • У зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві. Виняток становить - примусове залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.
  • У період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку). Датою звільнення буде перший робочий день після закінчення тимчасової непрацездатності або після закінчення відпустки.

 

Робочий час та час відпочинку:

  • Тривалість робочого часу збільшено до 60 годин на тиждень замість 40.
  • Тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин.
  • Час початку і закінчення роботи (зміни) визначається роботодавцем.
  • Військове командування може встановлювати 6-денний робочий тиждень.
  • На період дії воєнного стану не застосовуються норми КЗпП України щодо тривалості роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів та стосовно святкових і неробочих днів. 

 

Оплата праці:

  • Роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати, на умовах, що визначені трудовим договором.
  • У разі неможливості виплати заробітної плати через воєнні дії виплата заробітної плати може бути призупинена, до моменту відновлення можливості підприємства здійснювати основну діяльність. При цьому роботодавець звільняється від відповідальності щодо порушення строків оплати праці, якщо саме він доведе, що таке порушення сталося внаслідок ведення бойових дій чи інших обставин непереборної сили.

 

Відпустки:

    • Щорічна оплачувана відпустка надається тривалістю 24 календарних дні. 
    • Може бути відмовлено у наданні будь якого виду відпустки, крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах віднесених до критичної інфраструктури.
    • Протягом періоду воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку.

 

Призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором. Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

 

Сектор“Семенівське бюро правової допомоги”відділу надання безоплатної правової допомоги Кременчуцького місцевого центру з наданя безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:

смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: +38(097)950-79-90

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора