Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Ранні овочі: як насолодитися смаком та не отруїтися нітратами

Дата: 20.04.2023 09:39
Кількість переглядів: 36

З приходом весни  на прилавках  магазинів Полтавщини  побільшало  ранніх овочів  і зелені. Всім  хочеться  скуштувати молоді огірки, помідори, кабачки і капусту.  Часто споживачі  замислюються –  чи безпечні  ці продукти і чи  не буде  харчового отруєння  через  їх вживання.

Фахівці  Головного управління  Держпродспоживслужби  в  Полтавській області вчергове роз’яснюють жителям Полтавщини на що потрібно звертати увагу  під час придбання  ранніх овочів і зелені.

Спеціалісти  Управління  безпечності  харчових продуктів  та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області  пояснюють: нітрати і пестициди є у всіх ранніх овочах, навіть, тих, які вирощені на власному городі. Адже нітрати – це не лише хімічний елемент, який додають у грунт, аби овочі швидше росли. Це й азот, який овочі поглинають з будь-якого грунту.

А от  пестициди – ті хімікати, якими окроплюють овочі від шкідників. Вони набагато шкідливіші, адже нітратів може бути й норма, або овоч може їх мало всмоктувати. А от пестициди на поверхні овочів  залишаються і їх потрібно  ретельно змивати.

Головні правила вибору ранніх овочів:

  • Знати,  які з овочів найбільше вбирають в себе нітрати. Це – редиска, салат, шпинат, молода капуста та кріп. З ними треба бути особливо обережним. Менше вбирають у себе хімії кабачки, морква, огірки, цвітна капуста, броколі.
  • Знати у яких частинах овочів зосереджена найбільша кількість хімії. У огірка та кабачка найбільше накопичується хімії біля плодоніжки та у шкірці, тому їм треба шкірку зрізати.
  • У капусті – на верхніх листочках, у редисці – біля кінчика знизу, у салаті та зеленій цибулі – біля корінця, а у перця, баклажана та помідора – біля плодоніжки.

Картопля найбільше накопичує нітратів у шкірці, а морква – у верхній та нижній частині. Тому саме ці місця у ранній зелені потрібно зрізати.

Важливо правильно обробляти  свіжі овочі  та зелень! Для цього потрібно  продукти замочити у холодній воді хоча б на 20 хвилин. Також знищує нітрати термічна обробка. Найкраще – варіння у воді. Тільки цю воду потрібно одразу ж злити і не використовувати як бульйон. Ще можна додавати у салати сік лимона чи граната – вони також нейтралізують шкідливі речовини.

Звертайте увагу і на зовнішній вигляд овочів:

  • Свіжі здорові огірки – це темно зелені з твердою шкіркою плоди. Добре, якщо на них є ще не відпала квіточка і пилок на шкірці.
  • Редиска має бути без жовтих чи інших плям, а зелень – також темно зеленого кольору з не зім’ятими, витягнутими листочками.
  • Свіжа капуста повинна бути легкою, але твердою, а її верхні листочки – блискучими та соковитими, а не облізлими та засохлими.

Пам*ятайте! Дітям, людям похилого віку і з хворим шлунком, вживати ранні  овочі  слід вживати дозовано.

Якщо у вас з’явилися такі симптоми  як  –  нудота, блювота, головний біль, слабкість, біль у шлунку, одразу  випивайте активоване вугілля та викликайте швидку, адже при отруєні важливі навіть не години, а хвилини!

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській областіФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора