Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Коричневий мармуровий клоп (Halyomorpha halys Stål.) – небезпечний сільськогосподарський шкідник

Дата: 10.05.2023 09:25
Кількість переглядів: 182

Назва у шкідника відповідає його забарвленню, адже колір його коричневий, а на голові та спині є  характерні  вкраплення, що дає візуальний ефект мармуру. Тіло у шкідника має сплющену грушоподібну форму. Розмір від 12 до 17 мм.

Фото без опису

Коричнево-мармуровий клоп наносить шкоду насадженням майже всіх плодових культур, ягідним культурам, баштанним культурам, а також посівам сої, кукурудзи та квасолі. Від пошкодження коричнево – мармуровим клопом у рослин виникає некроз. Плоди втрачають свій смак та якість, м’якоть плоду перетворюється на вату, а шкірочка стає горбистою. На цитрусових деревах плоди зупиняються в рості та починають передчасно опадати; на винограді також розвивається недорозвиненість ягід та їх передчасне опадання; у насадженнях фундуку коричнево-мармуровий клоп паразитує у фазі молочно – воскової стиглості, через що зупиняється ріст ядра; на пасльонових культурах в місцях ураження починає розвиватися гниль плодів; в посівах кукурудзи від ураження не розвивається зернівка.

Коричневий мармуровий клоп (Halyomorpha halys) — це комаха родом з Азії. Навесні комаха виходить із фази сплячки і починає розмножуватися. Цей вид є поліфагом із чудово розвиненою гнучкістю, що стосується харчування. Мармуровий клоп є серйозним сільськогосподарським шкідником. Він  пошкоджує плодові (груша, яблуня, персик, абрикос, черешня), субтропічні (цитрусові, хурма, інжир, маслина), ягідні (виноград, шовковиця, шипшина, вишня, обліпиха), горіхоплідні (ліщина, або фундук), овочеві (томат, огірок, перець, баклажан), зернові та зернобобові (кукурудза, пшениця, ячмінь, соя, горох, нут, квасоля), декоративні деревні культури (павловнія, магнолія, церцис, платан і ін. ) і лісові породи (клен, ясен та ін.). Крім прямої шкоди, є переносником ряду фітоплазменних захворювань рослин.Фото без опису

Оскільки це інтродукований вид, то у нього немає природних ворогів, які можуть контролювати його кількість. Окрім того, виділення особливими залозами комахи різкого неприємного запаху, що нагадує суміш запахів кінзи та горілої резини, відлякує від шкідника птахів і комах-ентомофагів. До речі, цей запах може викликати алергічні реакції у людей.

Для боротьби з коричневим мармуровим клопом ефективним є лише хімічний захист і лише препаратами згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Тільки хімічний метод може зупинити шкідника. Найкраще застосовувати інсектициди у весняний період. Проти личинок старших віків необхідно боротися дворазовим прийомом.

Фото без опису

Для здорової людини клопи загрози не несуть, але у разі попадання на тіло людей з ослабленою імунною системою вони можуть кусатися, що спричиняє набряки, а при попаданні в кімнату виділяють дуже неприємний запах.

Шляхи поширення: за допомогою транспортних засобів і з вантажами, особливо з будівельними конструкціями, рослинами (саджанцями) і рослинною продукцією із зони його поширення (Китай, Японія, Корея, Тайвань, США і країн Європи. Першочерговим завданням державних фітосанітраних інспекторів відділу фітосанітарних заходів на кордоні є недопущення проникнення H. halys у нашу країну шляхом ретельного огляду вантажів із підвищеним ризиком. Дотримання фітосанітарних правил  та застосування фітосанітарних заходів є основним у боротьбі з цим шкідником, який здатний не просто пошкодити врожай, а навіть повністю його знищити.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора