Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

З Днем вишиванки!

Дата: 18.05.2023 06:00
Кількість переглядів: 78

Фото без опису

У третій четвер травня (цьогоріч він припадає на 18 число) ми відзначаємо особливе свято - День вишиванки.

Його історія починається з 2006 року, коли студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк запропонувала одногрупникам прийти одного дня  на заняття в автентичному одязі. Тоді вона ще не знала, що її ідея знайде відгук не лише серед студентів та викладачів вишу, а й стане  традиційним духовним дійством як на теренах України, так і за межами держави.

Символами української вишиванки промовляє історія великого народу, де переплелись героїзм і трагедії, гіркий біль втрат, радість перемог, нерозривний зв’язок століть та поколінь.

Вишиванка – не просто одяг, це – закодована у символи наша одвічна суть, глибоке усвідомлення національної ідентичності.

Будучи популярною ще в період трипільської культури та неоліту, з плином часу вона вбирала в себе колорит нових епох, мовою кольорів та мистецтвом техніки виконання авторизувала унікальні особливості кожного регіону.

Вишивка є своєрідним генетичним оберегом, що захищає від негативної енергетики. Вона - загадка віків, сакральна мудрість, невичерпне джерело народного таланту, нестримний політ  творчої уяви…

Талановиті майстри не просто створюють чудові орнаменти, вони поринають у вир емоцій, передають неповторний мікросвіт свого серця, відображають велич колективної національної душі.

Сьогодні у розмаїтті вишиванки переплітаються автентичність та сучасна стилізація, що базується  як на давніх фольклорних мотивах, так і новітніх сюжетах.

Хоч зазвичай цього дня красивими барвистими світлинами переповнюються соціальні мережі, все ж головним лишається той невидимий духовний простір, який формує наш спосіб життя, фокусує громадянську позицію, підносить національну гордість.

Вже майже десятиліття Україна перебуває в стані війни з росією. І п’ятнадцятий місяць – це жорстока повномасштабна агресія, що кардинально змінила життя суспільства. Та попри біль і жахіття війни  цей особливий день є своєрідною платформою духовного єднання українців.

Тож нехай на відстані любові, віри та безмежної вдячності потужною енергетичною підтримкою нашим незламним героїчним захисникам буде рідна вишиванка!

У час відкритих кордонів вона є також одним із знакових символів ментальної єдності українців, що проживають в різних куточках планети.

Праведна боротьба України за свою свободу та незалежність підняла рівень популяризації нашої вишиванки і серед європейської та світової спільноти, що до глибини знаково. Адже міжнародна гуманітарна підтримка – це досить потужна зброя проти знавіснілого агресора.

Сьогодні Українська Вишиванка у світі як місія добра, що бореться з підступним злом!

Народ, який  ревно береже свої святі символи, непереможний! Слава Україні!

 

Семенівський селищний голова                                Людмила МИЛАШЕВИЧ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора