Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Боротьба з шкідниками і хворобами капусти та томатів

Дата: 30.06.2023 09:04
Кількість переглядів: 66

 

Хвороби томатів, їх лікування та профілактика

 

Особливу увагу при вирощуванні овочів, зокрема томатів та капусти, необхідно приділяти захисту від шкідників та хвороб, адже втрати від діяльності шкідливих комах та хвороб  можуть становити від 30 до 100% врожаю.

Найпоширенішими листовими шкідниками овочевих культур є білокрилкилисткові мінери, колорадський  жук, довгоносики,цикади, трипси та попелиці  

Насадженням томатів та капусти можуть шкодити різні види попелиці - картопляна, баштанна, бурякова, зелена та інші. Виявити присутність шкідника на рослинах можна, зважаючи на зміни забарвлення жилок листів, їх згортання, хлороз і некроз листя, а також викривлення стебел.

Попелиця живиться соком рослин, виділяючи липку речовину, на якій можуть оселитися збудники грибкових захворювань. Крім того, попелиці здатні переносити вірусні захворювання. Листя, пошкоджене попелицею, виснажується, починає всихати і відмирає. Капуста, уражена на початку вегетаційного періоду, не утворює качанів. При пізніх термінах ураження головки капусти деформуються, а іноді загнивають.

Метелики білянки (білокрилки) відкладають яйця на нижньому боці листків рослин. Цей шкідник у відкритому ґрунті уповільнює зростання культур, а при сильному ураженні насаджень капусти не відбувається утворення качанів. Крім того, так само, як і попелиці, білокрилка виділяє солодку рідину і сприяє появі на рослинах грибкових захворювань.

Цикадки насамперед пошкоджують слабкі рослини, які постраждали від заморозків або інших шкідників. Вони висмоктують сік, викликаючи характерну плямистість листків рослин, знижуючи імунітет та уповільнюючи ріст рослин. Листя та пагони деформуються, стають ламкими і поступово відмирають. Листя капусти втрачає тургор і частково опадає. Також в місцях проколу розвиваються інші грибкові та бактеріальні хвороби.

Найпоширеніший шкідник всіх видів хрестоцвітих культур - це хрести цвітні блішки які  здатні за 3-4 дні перетворити листя рослини в решето і призвести до його загибелі. Це жук розміром всього 2-3 мм, залежно від виду буває чорного або темно-синього кольору з жовтими поздовжніми смугами або без них.  Жуки з'їдають листя капусти. Тому, якщо вчасно не провести обробку насаджень, можна втратити значну частину врожаю.        

Капустяний білан. Метелики кремувато-білі з чорними плямами на крилах, літають вдень Пошкоджують хрестоцвіті культури. Самки відкладають на нижній бік листків яскраво-жовті видовжені пляшкоподібні яйця, розміщуючи їх  по 25—150 штук. Гусениці завдовжки 40 мм сіро-зелені, з поперечними рядками темно-бурих плям жовтими бічними смужками та численними щетинками з волосками на тілі. Живуть невеликими групами. Протягом року розвивають З-4 покоління

Рятуємо капусту від шкідників за допомогою народних методів.Шкідники капусти і як з ними боротися

Хворіє капуста і пероноспорозом (несправжня борошниста роса). Хвороба грибкового походження розвивається на листках розсади і дорослих рослинах. На верхній стороні листя капусти, уражених хворобою, з’являються жовтуваті плями неправильної форми. На нижній стороні в цих місцях видно слабкий, розсіяний, сірувато-білий наліт. Хворе листя жовтіє і відмирає.

При чорній плямистості (альтеріаріоз) на листках капусти спочатку з’являються дрібні чорні округлі плями, пізніше вони збільшуються в розмірах, стають концентричними, покриваються чорним нальотом спор гриба — збудника хвороби. Всі ці хвороби рослин для капусти особливо небезпечні в період зберігання. Качани стають слизькими, розм’якшуються, гниють.  Зараження гнилями відбувається в дощову погоду ще на грядках. З бактеріальних хвороб частіше зустрічається судинний бактеріоз, що вражає провідні судини рослини. Вони чорніють, особливо інтенсивно по краях листя. Листя від краю до центру жовтіє, засихає, зморщується, стає прозорим.
При появі хвороб, хворе листя обрізають і спалюють. Сильно уражені рослини видаляють повністю. Для боротьби з хворобами капусти, рослини обприскують «Оксіхомом» або «Абіга-Піком», але основними мірами боротьби з хворобами капусти є сівозміна та стійкі сорти і гібриди до різних хвороб.

Фітофтороз, суха або бура плямистість, розтріскування, різноманітні гнилі — одні з найбільш частих і небезпечних захворювань, які знищують врожай томатів. Павутинний кліщ, білокрилка та інші шкідники також здатні завдати непоправної шкоди рослинам

Впоратися з цими проблемами допоможе профілактичне і лікувальне обприскування помідорів. Ридоміл Голд (25г на 5л води на 1 сотку); Тайлер (20-25г на 5л води на 1 сотку); Ацидан (25г на 5л води на 1 сотку); Захист (20г/сотка); Квадріс Топ (8мл на 5л води на 1сотку)та інші препарати.

Для кожного конкретного агрохімікату необхідно використовувати рекомендації які зазначені в інструкції. Важливо чітко дотримуватися дозування і термінів застосування препаратів, витримуючи необхідний час очікування до  збору врожаю.

 

Провідний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин  Управління фітосанітарної безпеки  Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області                                                                                                                                                                                                                                                                    Артикульна Лариса


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора