Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Незабуваємо про амброзію полинолисту

Дата: 27.07.2023 10:29
Кількість переглядів: 75

 

Незабуваємо про амброзію полинолисту

                   Фото без опису

Шановні жителі громади,  керівники сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, організацій, установ – Держпродспоживслужба в  Полтавської області звертається до Вас з проханням навести належний порядок на території біля власних садиб, адміністративних установ, магазинів, шкіл, дитячих садочків та дитячих ігрових майданчиків, полях, фермах, узбіччях доріг. Особливо звернути увагу на покинуті садиби, ділянки для ведення присадибного господарства, луки, пастівники, кладовища, узбіччя доріг.

  Друга половина літа і початок осені – пора цвітіння амброзії полинолистої, пилок якої – найсильніший алерген для людей різного віку.

  Під час цвітіння ця рослина дуже небезпечна: пилок викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницєю. Слід додати, що у цей період від дії її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми.

  З кожним роком людей, що страждають від цієї рослини, стає все більше. Поширенню захворювання можуть сприяти погодні умови: спека, вітри тощо. Ефективних ліків поки що не існує. Єдиний вихід — триматися подалі від амброзії полинолистої поки вона квітує.

Детальний опис цієї рослини не буду проводити тому, що всім вона добре відома. Амброзія засмічує всі сільськогосподарські культури, сильні зарослі утворює на ділянках де не проводиться обробіток – узбіччях доріг, вулицях, парках, смітниках, луках, пасовищах.                                                                                                                                                                   

  Основними  мірами боротьби з цим бур”яном є – на полях застосування гербіцидів.  Хімічний метод боротьби з амброзією є найбільш дієвим. Асортимент гербіцидів, що усувають даний вид бур'янів, є досить широким. Для знищення амброзії полинолистої підходять препарати на основі солей гліфосату ( Вулкан плюс, Торнадо, Ураган Форте,  Раундап Екстра)та інші. Вибір препарату здійснюють в залежності від культури та фази її розвитку.

 Препарати необхідно застосовувати тільки згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

 На ділянках де не проводиться обробіток необхідно проводити неодноразове скошування цього бур'яна до цвітіння, так як після одноразового

скошування рослина інтенсивно відростає і дає ще більше насіння тим самим збільшуючи площу засмічення. Слід пам'ятати що одна рослина амброзії полинолистної дає від 70 до 90 тисяч насінин, життєздатність якого в грунті зберігається до 40 років.

   Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» громадяни, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані утримувати в належному стані об'єкти благоустрою ( їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою територію населеного пункту, прилеглу до цих об'єктів територію. Тобто боротьба з бур'янами, у тому числі з амброзією полинолистою – обов'язок кожного громадянина.

 Просимо всіх віднестися до цієї проблеми з розумінням та підтримкою,  а також зведемо до мінімуму її негативний вплив на здоров'я людей.

    

 

 

Провідний спеціаліст відділу захисту рослин

фітосанітарної діагностики та прогнозування

Управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області                                                                    Артикульна Лариса

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора