Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Правила безпеки при десикації сільськогосподарських посівів

Дата: 17.08.2023 13:11
Кількість переглядів: 65

 

    Сільськогосподарські  підприємства в осінній період можуть проводити обробіток посівів соняшнику та сої десикантами, як з використанням  наземного способу внесення так і  авіації.

   Десикація посівів є важливим агротехнічним прийомом у технології вирощування сої та соняшнику, особливо в умовах дощової осені та забур»яненості посівів. Цей процес дає змогу швидко та якісно зібрати врожай і зменшити витрати на доведення насіння до технологічних та посівних кондицій.

  Десикацію соняшнику здійснюють для прискорення дозрівання і збирання врожаю та зниження його втрат від грибкових хвороб кошика (білої та сірої гнилі).

  На посівах сої десикація дає змогу скоротити термін достигання насіння, знижує вологість насіння, допомагає зберегти його якість, знімає потребу післязбирального сушіння врожаю.

     Застосування десикантів – дуже відповідальний процес. Порушення регламентів застосування  може спричинити тяжкі наслідки. Десикант в разі потрапляння на інші рослини  пошкоджує їх  та призводить до   загибель, а також може призвести до отруєння та  загибелі бджіл. Для запобігання таких  порушень, сільськогосподарським підприємствам та фермериам слід дотримуватись вимог нормативно-правових документів, що регламентують правила застосування пестицидів: Закону України "Про захист рослин", "Про пестициди і агрохімікати", "Про бджільництво"; Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 "Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві", Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України ДСП 382-96 та інших нормативно-правових документів.

 

                         Необхідно звернути увагу на такі вимоги:

1. Застосовувати десиканти тільки по мірі необхідності ( велика вологість насіння, забур»яненість, необхідно швидко зібрати врожай).

2.Необхідно обов’язково проводити завчасне обстеження  посівів на доцільність застосування десикантів та  попередити населення та селищні ОТГ про час та місце проведення робіт із застосування пестицидів, а також виставляти попереджувальні написи.

3.Десиканти  застосовують лише відповідно до Переліку пестицидів, дозволених до використання в Україні.

4. При застосуванні десикантів необхідно обов’язково враховувати час проведення робіт (ранкові - до 10:00 та вечірні години), швидкість (3-4м/сек) та напрямок  вітру.

5.Дотримуватись безпечної відстані від населених пунктів (для штангових обприскувачів – 300 м, авіаційний метод внесення – 1000 м).

6.Використовувати лише справну та відрегульовану апаратуру.

7.Проліт авіатехніки із працюючою апаратурою, що розпилює десикант, допускається лише над полем, що обробляється не допускається проліт та розвертання  літаків над населеними пунктами, іншими культурами, луками та пасовищами.

 

  Враховуючи особливості проведення комплексу польових робіт у 2023 році, пов’язаних з  військовим станом та бойовими діями в Україні, можуть виникнути проблеми із застосуванням авіації тому перед  застосування пестицидів рекомендую додатково повідомити про це представництва Національної поліції України, військової територіальної оборони та отримати дозволи на проведення таких робіт, або застосовувати наземний спосіб внесення з дотриманням всіх вимог та правил.

     Десикація - це завершальний етап у вирощуванні соняшнику та сої і від того як буде проведений цей процес залежатиме якість та кількість вирощеного врожаю.

 

 

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області                                                             Артикульна Лариса

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора