Що потрібно знати про гриби
Що потрібно знати про гриби
В Україні є традиційним вживати страви із грибів, але ця традиція має підвищений ризик, оскільки більшість населення втратила навички збирання грибів.
Гриби дуже корисний натуральний продукт,який може замінитим’ясо, фрукти і масло одночасно.
У нашомурегіоні є близько 10-15 видівїстівнихгрибів. На територіїУкраїнизареєстровано до 80 видівотруйнихгрибів, однакнайчастішеотруєнняспричинюють 20-25 їхвидів. Деякі з них за зовнішнімвиглядомнагадуютьїстівні.
Шкода отруйного гриба полягає в токсині, який міститься в ньому, міліграмів якого достатньо, щоб викликати незворотню реакцію в організмі людини. Небезпека токсинів, що є в отруйних і токсичних грибах, різниться за спрямованістю дії. Однінаносять удар на травний тракт, а інші – на функцію головного мозку та ЦНС.
Перші симптоми отруєння з′являються через 1,5-2 години-нудота, блювання, пронос, біль в животі, запаморочення чи головний біль. Отруєння грибами може привести до летальних випадків. При перших проявах отруєння невідкладно звертайтесь за медичною допомогою.
Гриби належать допродуктів, щошвидкопсуються, тому перероблятиїх треба, як правило, в день збирання. Цепов’язано з тим, щопіслядозріваннягрибистаютьдобримпоживнимсередовищем для розвиткумікроорганізмів, в тому числіхвороботворних. При вживаннінедоброякіснихгрибів, інфікованих патогенною флорою, частішевнаслідокнеправильноїкулінарноїобробкиабонеправильних умов зберігання, розвиваютьсятоксикоінфекції, середякихслідвиділитивипадкиботулізму
Гриби є «важкоюїжею». Вони протипоказані дітям до 14 років, людям похилого віку й особам, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, при цукровому діабеті та вагітним жінкам.
Для попередженняотруєння грибами необхіднодотримуватисьелементарних правил:
- Сумнівніі незнайомі грибикращевзагалі не збирати, не купувати.
- Ніколи не збирайтечервиві та перезрілігриби.
- Не збирайтегрибипоблизушосейнихдоріг, промисловихпідприємств та залізничнихшляхів. Також не вартобратигриби, щоростуть на полях і місцях, де для обробкиґрунтузастосовувалисяотрутохімікати. Гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і ґрунту.
- Не пробуйтесирігриби на смак, так дуже просто можнаотруїтися.
- Не дозволяйте дітям збирати гриби без догляду дорослих.
Занурена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.
Цибуля абочасникстаютьбурими, якщоваритиїх разом з грибами, середяких є отруйні.
Бережіть здоров′я та життя.
Начальник Кременчуцького
районного управління Головного управління
Держпродспоживслужби
в Полтавській області Володимир БАРЧУК