A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Інформує Кременчуцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Дата: 08.11.2023 09:54
Кількість переглядів: 73

«Вірусний гепатит А (ВГА) - хвороба брудних рук»

В країні зафіксовані спалахи хвороби на гепатит А. Вірусний гепатит А - типова гостра кишкова інфекція, джерелом збудника якої є хвора людина, переважно в початковому періоді захворювання.

Найбільшу епідеміологічну небезпеку становлять хворі з субклінічною і безжовтяничною формами хвороби. Максимальна заразність припадає на початковий період.
Зараження відбувається за допомогою фекально-орального механізму, який реалізується водним (основний), харчовим і контактно-побутовим шляхами. Можлива передача вірусу парентеральним шляхом через кров, взяту в донора наприкінці інкубаційного періоду гепатиту А, чи кров ін’єкційних споживачів наркотичних речовин. 

Сприйнятливість до ВГА висока. Найчастіше хворіють діти віком від 5 до 14 років і молоді особи до 30 років. До груп підвищеного ризику відносять різні організовані колективи (будинки-інтернати, школи, військові частини тощо). Особи віком після 30 років на вірусний гепатит А хворіють рідко.

Для запобігання розповсюдження захворювання потрібно хворого госпіталізувати, в його квартирі провести відповідні профілактичні заходи. За особами, які спілкувались з хворим, встановлюють медичний нагляд.

При вірусному гепатиті А чітко виявляють сезонність і періодичні підйоми захворюваності через кожні 8-12 років і більше. Періодичність для кожного регіону різна. Після перенесеної хвороби залишається стійкий, можливо довічний, імунітет. При безсимптомних формах формується менш напружений імунітет, ніж при клінічно виражених.

Хвороба ВГА тісно пов'язана з поганою санітарією і відсутністю навичок особистої гігієни. На відміну від гепатиту В і С інфікування гепатитом А не призводить до розвитку хронічної хвороби печінки і рідко призводить до смертельного результату, але вона може викликати симптоми, що ослабляють здоров'я.

Симптоми гепатиту А можуть бути як легкими, так і важкими. Вони можуть включати підвищену температуру, нездужання, потемніння сечі і жовтяницю (пожовтіння шкіри і очних білків). 

Профілактика
Покращення санітарії і вакцинація проти гепатиту А є найбільш ефективними способами боротьби з цією хворобою.

Достатні запаси безпечної питної води та належна утилізація стічних вод на рівні громад в поєднанні з дотриманням особистої гігієни, такий як регулярне миття рук, сприяють обмеженню розповсюдження ВГА.
Надійним способом захисту від гепатиту А є щеплення!

Начальник Кременчуцького районного управління Володимир БАРЧУК
Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора