A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Вірусний гепатит А (ВГА) — хвороба брудних рук

Дата: 06.12.2023 11:31
Кількість переглядів: 72

В країні зафіксовані спалахи хвороби на гепатит А. Вірусний гепатит А - типова гостра кишкова інфекція, джерелом збудника якої є хвора людина, переважно в початковому періоді захворювання.

Найбільшу епідеміологічну небезпеку становлять хворі з субклінічною і безжовтяничною формами хвороби. Максимальна заразність припадає на початковий період.

Зараження відбувається за допомогою фекально-орального механізму, який реалізується водним (основний), харчовим і контактно-побутовим шляхом. Можлива передача вірусу парентеральним шляхом через кров, взяту у донора наприкінці інкубаційного періоду гепатиту А чи кров ін’єкційних споживачів наркотичних речовин.

Сприйнятливість до ВГА висока. Найчастіше хворіють діти віком від 5 до 14 років і молоді особи до 30 років. До груп підвищеного ризику відносять різні організовані колективи: будинки-інтернати, школи, військові частини, тощо. Особи віком після 30 років на вірусний гепатит А хворіють рідко.

Для запобігання розповсюдження захворювання потрібно госпіталізувати хворого, в його помешканні провести відповідні профілактичні заходи. За особами, які спілкувались з хворим, встановити медичний нагляд.

При вірусному гепатиті А чітко виявляють сезонність і періодичні підйоми захворюваності через кожні 8-12 років і більше. Періодичність для кожного регіону різна. Після перенесеної хвороби залишається стійкий, можливо довічний імунітет. При безсимптомних формах формується менш стійкий імунітет ніж при клінічно виражених.

Хвороба ВГА тісно пов'язана з  порушенням правил особистої гігієни. На відміну від гепатиту В і С інфікування гепатитом А не призводить до розвитку хронічної хвороби печінки і рідко призводить до смертельного результату, але вона може послабити здоров'я.

Симптоми гепатиту А можуть бути як легкими, так і важкими. Вони можуть включати підвищену температуру, нездужання, потемніння сечі і жовтяницю (пожовтіння шкіри і очних білків).

Профілактика хвороби полягає в покращенні санітарії та вакцинації проти гепатиту А, що є найбільш ефективним способом боротьби з цією хворобою.

Достатні запаси безпечної питної води та належна утилізація стічних вод на рівні громад в поєднанні з дотриманням особистої гігієни сприяють обмеженню розповсюдження ВГА.

 Начальник Кременчуцького районного управління Володимир БАРЧУК

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора