A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Про попередження виникнення водно – нітратної метгемоглобінемії

Дата: 08.12.2023 11:12
Кількість переглядів: 96

До Кременчуцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області надходить інформація від Державної установи «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» про неналежну якість питної води по вмісту нітратів в колодязях, якими користуються вагітні жінки та діти до 3х років життя, на території  Кременчуцького району.

Надлишок нітратів у воді  призводить до важких наслідків, які в першу чергу впливають на здоров`я людини. Основна небезпека  при надходженні нітратів у організм людини пов`язана з виникненням метгемоглобінемії ( у крові здорової людини міститься біля 2% метгемоглобіну, при зростанні вмісту до 30% наступає гостре отруєння). Надмірне надходження нітратів може також спричиняти до розвитку канцерогенних новоутворень, імунодефіцитної дії, а також зниження резистентності організму до впливу мутагенних і канцерогенних  агентів.

       Особливо небезпечною є водно – нітратна метгемоглобінемія для вагітних жінок та  дітей раннього віку, яка пов`язана з вживанням неякісної води та приготуванням дитячих молочних сумішей на воді шахтних колодязів, де вміст нітратів перевищує гігієнічний норматив – 50 мг/кубм. Отруєння нітратами для дітей раннього віку оцінюється як реальна загроза їх  життю і здоров`ю. Вода забруднена нітратами надзвичайно небезпечна саме для дитячого  організму, а особливо – для дітей перших місяців життя. Це пов’язано з тим, що у дітей віком 0-3 місяці життя, ще не виробляється фермент, який відповідає за відновлення метгемоглобіну в гемоглобін - метгемоглобінредуктаза.

Також, в зв’язку з тим, що кислотність шлунку дитини знижена це надає змогу нітратам активніше трансформуватися в нітрити.

А сам гемоглобін новонароджених зважаючи на те, що є незрілим більш легко та активно з’єднується з нітритами, а не киснем. Дане з’єднання є стійким і нездатним переносити до тканин кисень.

Якщо дитині віком 0-3 місяці водою, яка містить 80-100 мг/л нітратів розвести суміш, у неї виникне гостре отруєння.

Отруєння розпочинається з слабкості, нудоти, блювання, проносу, з’являється задишка, ціаноз (посиніння), серцебиття. Чим більше кисневе голодування (гіпоксія) чіткіше проявляються симптоми ураження серцево-судинної та нервової систем.

Також нітрати і нітрити негативно впливають на організм вагітної та її плід. Ці сполуки проникають крізь плацентарний бар’єр. Доведена їх тератогенна, ембріотоксична дія, вплив на нервову систему.

Якщо мати вживала багато насичених нітратами продуктів та води під час вагітності про це може свідчити жовтяниця новонароджених та підвищена концентрація білірубіну в крові. Нітрати потрапляють у материнське молоко. Не використовуйте для пиття та  приготування їжі воду вміст нітратів в якій перевищує 50мг/л.

Слід запам’ятати, що кип’ятіння забрудненої нітратами води збільшує їх  токсичність на 39-86%.

        Дослідження питної води на вміст нітратів проводиться під час взяття жінок на облік по вагітності та при народженні дітей. Результати досліджень в

обов`язковому порядку повинні вноситись до облікової карти вагітної та до медичної карти новонародженого. При виявленні перевищень в воді вмісту нітратів проводиться роз`яснювальна робота та надаються рекомендації щодо використання альтернативних джерел водопостачання.

        На підставі вищевикладеного, у відповідності  із ст.13 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» № 2918-ІІІ від 10.01.2002року щодо повноважень органів місцевого самоврядування у сфері питної води та питного водопостачання; розділу 1п.1.1.  ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», ст.30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»  з метою забезпечення населення громад, особливо дитячого, доброякісною питною водою, недопущення випадків гострого отруєння вагітних жінок та дітей раннього віку нітратами колодязної води, Кременчуцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області вимагає:

— проводити санітарно – освітню роботу серед населення територіальних громад  про недопущення вживання вагітними жінками та дітьми до 3-х років води з підвищеним вмістом нітратів

— систематично проводити перевірку своєчасності обстеження джерел водопостачання, якими користуються вагітні жінки та діти до 3-х років (через заклади охорони здоров`я)

— в разі виявлення перевищень вмісту нітратів в питній воді заборонити її вживання вагітними та дітьми до 3-х років життя та сприяти вирішенню питання визначення альтернативних джерел водопостачання для даної категорії населення.

Начальник Кременчуцького районного управління
Володимир БАРЧУК
Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора