A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Інформує Головне управління ДПС у Полтавській області

Дата: 27.02.2024 08:25
Кількість переглядів: 13

Запитували? Відповідаємо!

 

Як обчислюється юридичними особами – платниками єдиного податку четвертої групи мінімальне податкове зобов’язання щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої не проведена (сільськогосподарські угіддя (рілля, сіножаття, пасовища))?

 

Відповідно до п.п. 381.1.2. п. 381.1. ст. 381 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої не проведена, обчислюється за формулою:

МПЗ = НГО x S x К x М/12, де:

МПЗ –  мінімальне податкове зобов’язання;

НГО –  нормативна грошова оцінка 1 гектара ріллі по Автономній Республіці Крим або по області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю;

S –  площа земельної ділянки, гектарах;

М – кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває                       у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків;

К –  коефіцієнт, що становить 0,05.

При цьому тимчасово, для розрахунку мінімального податкового зобов’язання за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки коефіцієнт «К» застосовується із значенням 0,04 (п. 67 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Форма податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 із змінами та доповненнями (далі – Декларація).

Додаток 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» до Декларації (далі – Додаток 3) є невід’ємною частиною податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи.
        Відповідно до форми Додатка 3 відповідні показники відображаються:

S – у графах 3 і 4;

НГО – у графі 6;

К –  у графі 7;

М – у графі 8;

МПЗ –  у графі 10.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка земель і земельних ділянок, на 01 січня поточного року за формулою встановленою п. 289.2 ст. 289 ПКУ.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель, зазначеної в технічній документації з нормативної грошової оцінки земель та земельних ділянок (абзац п’ятий                п. 289.2 ст. 289 ПКУ).

На сайті Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (далі – Держгеокадастр) в розділі «Ринок та оцінка земель» розміщується інформацію «Про індексацію нормативної грошової оцінки земель за відповідний рік», в якій поінформовано про значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель і земельних ділянок за відповідний, який, зокрема, становить для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) – 1,0, а також наявна інформація щодо коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель у розрізі років, який, зокрема,  становить: 2017 рік – 1,0; 2018 рік – 1,0; 2019 рік – 1,0; 2020 рік – 1,0; 2021 рік – 1,0; 2022 рік – 1,0 (для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги)).

Для отримання інформації щодо нормативної грошової оцінки 1 гектара ріллі по Автономній Республіці Крим або по області необхідно звертатися до територіальних органів Держгеокадастру.

 

 

Головне управління ДПС у Полтавській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора