A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

ГРОМАДАМ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ПЕРЕДАВАТИМУТЬ ДЕРЖАВНІ ЗЕМЛІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Дата: 02.02.2018 09:35
Кількість переглядів: 631

31 січня Кабмін схвалив розпорядження щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності об’єднаним громадам.

Оскільки парламентська дискусія з цього питання затягується, Кабінет міністрів знайшов механізм, який в межах чинного законодавства дозволяє передати землі сільськогосподарського призначення у власність об’єднаних територіальних громад.

Одна з умов децентралізації — повноцінна передача землі громадам, щоб вони повноцінно управляли нею. За словами Прем’єр-міністра України, з 1 лютого жоден геокадастр країни не має права приймати одноосібні рішення.

Голова Щербанівської сільської ради Ігор Процик переконаний, що це здійснить позитивний ефект на громаду:

— Хто краще знає реальний стан по землі, ніж місцеві громади? Хто краще знає, що робити з землею? Це не лише покращить фінансове становище громад, але й дозволить людям відчути себе господарями на своїй землі, відчути відповідальність за рідний край.

Цій новині зрадів і Костянтин Удовиченко, голова Ланнівської ОТГ:

— Громади в усій Україні пропонували Президент підтримати цей закон, але щось цей процес застопорився. Добре, що знайшли вихід і виконали одну з найважливіших умов децентралізації. Земля — це наше спільне багатство. Воно повинно зберігатися в хазяйновитих руках. Тепер ми самі будемо розпорядниками землі і плануватимемо з нею роботу.

Звісно, передача земель у відання ОТГ тягне за собою певні труднощі — необхідно інвентаризувати території, врахувати нові надходження у бюджет за рахунок ренти, наприклад. Тим не менш, голови ОТГ згодні, що потрібно якомога раніше почати процес передачі. 

Алгоритм нескладний і включає 4 етапи. Громада має подати клопотання до відповідного головного управління Держгеокадстру про передачу земель. Далі фахівці проводять інвентаризацію земель в межах ОТГ. Наступний етап — реєстрація земельних ділянок у кадастрі. Після цього землі передають у комунальну власність.

Процес розпочався вже 1 лютого та триватиме до кінця року. Першу передачу земель планують здійснити уже в березні цього року.

Для висвітлення стану передачі земель об’єднаним територіальним громадам створили спеціальний портал, а для оперативних консультацій від фахівців Держгеокадастру запровадили гарячу лінію (0 800 502 528).

За даними Мінрегіону, в Україні створили 665 об’єднаних територіальних громад, на території яких знаходиться орієнтовно 759 тис. га земель сільськогосподарського призначення державної власності, які потенційно можуть передати у комунальну власність.

Матеріал: 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора