A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

ДО ДНЯ РАДІО, ТЕЛЕБАЧЕННЯ І ЗВ'ЯЗКУ

Дата: 16.11.2017 13:40
Кількість переглядів: 724

Фото без описуЩорічно 16 листопада в Україні святкують професійне свято працівники радіо, телебачення і зв`язку.

Цю дату обрано невипадково, адже в далекому 1924 році в згаданий день у Харкові в ефір вперше вийшла передача українського радіо. Зважаючи на роль електронних мас-медіа у буденному житті кожного, ми вирішили познайомити читачів «Голосу громади» із діяльністю компанії, послугами якої сьогодні користуються тисячі жителів Семенівщини. Йдеться про ПАТ «Укртелеком».

1990-ті роки – «розлучення» пошти та електрозв`язку

Після проголошення незалежності України у 1991 р. мережа електрозв`язку колишнього Радянського Союзу повністю перейшла під юрисдикцію новоствореного Міністерства зв`язку. Щоправда, отриманий «спадок» обіцяв чимало проблем, адже як за рівнем технологій, так і за рівнем забезпечення попиту на послуги зв`язку, колишні республіки СРСР дуже поступалися розвиненим країнам. Телекомунiкацiйне обладнання було застарiлим та вiдставало вiд західних ноу-хау на декілька десятиліть.
За цих обставин уряд прийняв радикальне рішення про реорганізацію галузі. У 1993 р. система зв`язку булла розподілена на дві підгалузі – пошту та електрозв`язок. На базі державних підприємств було створено Українське об’єднання поштового зв’язку «Укрпошта» і Українське об’єднання електрозв’язку «Укртелеком» (до 1994 року — «Укрелектрозв’язок»). 
Ці зміни не відразу ж докотилися до сільської місцевості. На Семенівщині розподіл єдиного підприємства районного вузла зв`язку відбувся через два роки. Тобто історія «Укртелекому» в нашому районі розпочинає свій відлік із 1995 р.

Географія роботи 
Сьогодні послугами «Укртелекому» користуються мешканців65 населених пунктів Семенівщини. На території району налічується 27 АТС та 5 радіовузлів. Проте обслуговувати таку кількість жителів доволі важко, адже деякі села знаходяться на великій відстані від райцентру. Для прикладу, згадаємо село Матвіївка, що розташоване за 60 км від Семенівки. Тому забезпечувати безперебійну роботу ліній зв`язку – завдання не з легких. Тим паче, що ПАТ «Укртелеком» надає доволі широкий спектр послуг: телефонний та телеграфічний зв`язок, підключення до мережі інтернет, інтерактивне TV. Проводовим мовленням користуються фізичні та юридичні особи.

Ера інтернету
Не безпідставно можна говорити, що в середині 2000-х рр. змінилося життя багатьох семенівців. Саме тоді в жителів селища з`явилася можливість під`єднати свої комп`ютери до мережі інтернет. Сталося це завдяки ВАТ (ПАТ із 2011 р.) «Укртелеком». Компанія першою почала надавати послуги із проводового підключення до всесвітньої павутини у 2006 р. Тоді цією можливістю скористувалося 32 місцевих жителів. Для порівняння: зараз послугою інтернет від «Укртелеком» користуються 240 домогосподарств.

Трудовий колектив 
Нині офіційна назва структурного підрозділу ПАТ «Укртелеком», яка працює на території Семенівського району, звучить так: «Цех телекомунікаційних послуг №20 смт. Семенівка». Із уроків історії, можливо, хтось пам`ятає, що у Середньовіччі цехом було об`єднання ремісників однієї спеціальності. Проводячи аналогії із сучасністю, зауважимо, що в «Укртелекомі» можуть працювати люди із технічною та економічною освітою.
Станом на сьогодні трудовий колектив семенівського цеху налічує 11 осіб, серед яких 10 чоловіків і 1 жінка. Найбільший стаж роботи в установі за плечима Сергія Калієнка – електромонтера лінійних споруд електров`язку. Найдорослішим працівником є Іван Зікранець (55 років), а наймолодшим – Валерій Іващенко (33 роки).
Робота цих людей не лише складна й відповідальна. Проте часом вона не позбавлена просто-таки комедійних ситуацій. Працівники технічної служби пригадують, що одного разу до них надійшла заявка на ремонт радіоточки від жительки району. Коли електромонтери приїхали на виклик на них чекав справжній сюрприз. Причину «поломки» встановити вдалося за декілька секунд. Виявилося, що бабуся просто вимкнула гучномовець, але найсмішнішою була її репліка: «А хіба, синок, його треба включати?».

Традиції, перевірені часом
Ні для кого не секрет, що раніше у галузі електрозв`язку працювало набагато більше людей. Проте технічний прогрес, оптимізація мережі та інші фактори стали причиною штатних скорочень, зменшення кількості обслуговуючого персоналу. Тому нині колектив семенівського цеху електрозв`язку набагато менший, аніж 20 років тому. Щоправда, так можна говорити із формальної точки зору. Насправді тут ніхто не забуває про своїх колишніх колег, які заочно зараховуються до чинного штату «Укртелекому». У День радіо, телебачення і зв’язку члени організації вшановують ветеранів, котрі займалися розбудовую електрозв’язку в Семенівському районі. Серед них: Іван Мушенко, Микола Шаповал, Микола Донець, Катерина Литовченко, Марія Шум, Наталія Котовенко, Надія Пархацька, Галина Великдар та багато-багато інших.

Фото без опису  Фото без опису

Фото та матеріалГолос Громади


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора