A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

ВУЛИЦЯ ІМЕНІ ПОЛКОВНИКА ІВАНЮШИНА в селі Великі Липняги

Дата: 08.05.2018 14:50
Кількість переглядів: 867

Виконуючи побажання жителів Великих Липнягів і ветеранів колишнього 78 стрілецького корпусу, що визволяв село від німецько-фашистських загарбників, виконком Липнягівської сільської ради ухвалив назвати одну з центральних вулиць іменем гвардії полковника Д.П.Іванюшина.

Начальник політвідділу 78 стрілецького корпусу, гвардії полковник Дмитро Петрович Іванюшин став головним організатором надання допомоги потерпілим у селі Великі Липняги у вересні 1943 року. Увесь день і до пізньої ночі від нього йшли накази. Прибув медсанбат артилерійського полку. Терміновими операціями, переливанням крові обпеченим, перев’язками керувала військовий лікар Т.М.Смирнова. Дмитру Петровичу доповіли з медсанбату, що багато обгорілих потребують негайного переливання крові. Полковник викликав літак «У-2» і направив медиків до Харківського інституту. Професор А.Л.Слободський та його колеги прийшли на допомогу. Надійшли похідні кухні. Було негайно організовано харчування місцевих та жителів навколишніх сіл, які перебували у Великих Липнягах.

 

Після вересня 43-го стрілецький корпус пройшов тяжкий шлях війни. Полковник Іванюшин, як інші радянські воїни, не раз дивився смерті у вічі, не раз подавав допомогу потерпілому цивільному населенню, ще довго по війні не забував Липнягів. «У 1970 році, - згадував його побратим, ветеран корпусу Л.Г.Добровольський, - я одержав з Миколаєва, де мешкав Іванюшин, тривожну телеграму. Дмитро Петрович був уже в безнадійному стані. Та знайшов сили сказати мені:

  • Леоніде Григоровичу! Прошу тебе, дорогенький, потурбуйтеся, щоб у Липнягах був Меморіал».

Одна з вулиць села Великі Липняги носить ім’я ветерана Другої Світової війни Дмитра Петровича Іванюшина.

У вересні цього року виповниться 75 років із дня трагедії, яка відбулася в селі Великі Липняги. За ініціативи Семенівського селищного голови Людмили Милашевич проводиться паспортизація меморіального комплексу з метою внесення його до реєстру пам’яток культури та спадщини. Передбачається залучення інвестицій з обласного та державного бюджетів для проведення реконструкції об’єкта.

 

Нажаль людини, про яку ідеться в розповіді, давно немає з нами, але пам'ять про неї та її звитяжні подвиги живе.

“НІ ХТО НЕЗАБУТИЙ!!! НІЩО НЕЗАБУТО!!!! ”


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора