Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Інформація щодо повені

Дата: 12.03.2019 09:25
Кількість переглядів: 623

Фото без описуВідповідно до листа Семенівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області № 01- 27/ 34- 21/ 26 від 01 березня 2019 року Виконавчий комітет Семенівської селищної ради доводить до населення Семенівської громади наступну інформацію:

Повінь – це небезпечне природне явище стихійного характеру, яке виникає на річках, водоймах, днищах балок, суходолів, замкнутих котловин і блюдець. Воно виявляється в утворенні великого поверхневого стоку, підйомів рівнів води, виході її з берегів, у тимчасовому затопленні низьких територій із розташованими на них сільськогосподарськими угіддями, населеними пунктами і виробничими об’єктами, руйнівній та шкідливій дії води у періоди після повеней. Існує декілька варіантів назви явища повені: наводнення, затоплення, підтоплення, паводок, водопілля. Річка, її русло та заплава є головним осередком розвитку повеней. Повені на річках мають різну тривалість, частоту, причини, масштаби та величину (силу) прояву, що зумовлено впливом багатьох природних і техногенних чинників.

Залежно від часу проходження і причин виникнення розрізняють весняні повені (водопілля), дощові паводки, змішані. Найбільш вірогідними зонами можливих повеней на території Полтавської області є: річки Псел, Ворскла, Сула та Хорол. Замерзають на початку грудня, скресають у другій половині березня. На території Семенівського району з початку зими утворився сніговий покрив понад 65 см., це може спричинити значні підтоплення на території району.  Тривалість повеней (затоплень) становить 7–20 діб і більше. При цьому можливе затоплення не лише 10–70% сільськогосподарських угідь, а й значної кількості техногенно-небезпечних об’єктів. Рівні води під час весняних повеней на рівнинних річках зростають повільніше, небезпека негативних наслідків зберігається довше. Найвищі рівні весняного водопілля спостерігаються в кінці березня, на початку квітня.

Слід зазначити, що причиною паводку може стати також штучне утворення-водосховище. Цілком очевидно, що будь-яке водосховище, вода якого утримуються греблею, є для мешканців населених пунктів, розташованих унизу річкової долини, бомбою сповільненої дії, з невизначеним часом вибуху. Греблі можуть руйнуватися з декількох причин. Вода може переливатися через греблю і тоді ерозія відбувається настільки швидко (особливо, якщо гребля земляна), що гребля руйнується майже миттєво. Такі катастрофи спричиняють метеорологічні умови та конструкція водоскидів.

Дії населення у разі загрози і виникненні повеней

Велике значення при повені відіграє своєчасне оповіщення населення та евакуація з районів можливого затоплення людей, матеріальних цінностей, тварин. У випадку безпосередньої загрози повені в першу чергу проводиться оповіщення керівного складу, керівників підприємств, установ, навчальних закладів і всього населення. Інформація передається за допомогою радіо, телебачення та інших  засобів зв’язку.

Перед евакуацією всі громадяни повинні виконати роботи щодо захисту свого житла:

а) відімкнути газ, воду, електропостачання;

б) забрати з подвір’я сільськогосподарський інвентар;

в) за необхідності, забити вікна і двері дошками чи фанерою;

г) запастися джерелами енергозабезпечення, засобами надання першої медичної допомоги;

д) зробити запас питної води та продуктів харчування, готових до вживання.

Повінь може розпочатися зненацька, що створює реальну загрозу для населення. У цьому випадку кожен громадянин повинен зберігати спокій і бути впевненим, що необхідну допомогу буде надано, не панікувати.

Важливий обов’язок усіх громадян під час повені – рятування і надання допомоги потопаючим.

Деякі групи людей через певні обставини можуть залишатися на затопленій території. У цьому випадку необхідно переміститися в безпечне місце (верхні поверхи, дахи будинків тощо) і дотримуватися таких правил безпеки:

– не вживати не переварену воду;

– не користуватися приладами, які намокли;

Після повені (паводку) повертатися до будинків слід обережно, остерігаючись пошкоджених електричних та газових мереж. Перед тим як увійти до будинку, потрібно пересвідчитися, що його конструкцію не пошкоджено. Потім просушити його, відкривши вікна та двері. Користування газом, електроенергією, водою, каналізацією дозволяється здійснювати тільки після отримання дозволу від комунальних служб. До електричних дротів, розеток краще не наближатися до їх повного висихання.

Затоплені колодязі необхідно висушити, потім відкачувати з них воду доти, доки вона не стане придатною для вживання, провести дезінфекцію. Вирішувати питання про придатність питної води мають працівники санітарно-епідеміологічної служби. Інша небезпека – епідеміологічна.            З метою запобігання отруєння, забороняється вживати продукти харчування, пошкоджені водою. Без особливої потреби, не варто заходити на ділянки, які були затоплені.   

Слід постійно пам’ятати про необхідність надання першої медичної допомоги, у першу чергу дітям, людям похилого віку, інвалідам та хворим.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора