A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

День Гідності і Свободи

Дата: 20.11.2020 10:21
Кількість переглядів: 260

21 листопада, в Україні відзначають День Гідності і Свободи. Свято приурочене до річниці двох революцій: Помаранчевої революції 2004 року і Революції Гідності 2013 року.

Світлом пам’яті завжди будуть ті, хто сплатив власним життям за цілісність та суверенітет України.

Прикладом честі, мужності, самовідданості є захисники національних інтересів на східних рубежах нашої держави.

Події останніх років об’єднали український народ довкола прагнення жити за новими стандартами, зорієнтованими на європейський формат розвитку.

Консолідація суспільства залишається провідним аргументом для збереження та примноження здобутків, зміцнення прогресивного світогляду на теренах волелюбної української ментальності.

Хай спільна мета тісно згуртовує нас заради майбутнього держави, постійного нарощення її потенціалу, посилення міжнародного впливу.

Хай збудеться палке бажання українців про мир та злагоду на нашій благодатній, багатій на історичний спадок та унікальні традиції, землі!

Слава Україні! Героям слава!

Свято встановили Указом Президента України Петра Порошенка від 13 листопада 2014 року.

Пам'ятну дату ввели, щоб донести до сучасних і майбутніх поколінь об'єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також для вшанування патріотизму і мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів України та її європейського вибору.

Все почалося 22 листопада 2004 року в день початку Помаранчевої революції в Україні. Тоді українці вийшли на головну площу країни, проводили акції громадянської непокори і домоглися повторних виборів, коли завдяки фальсифікаціям під час голосування та підрахунку голосів Віктор Янукович випередив Віктора Ющенка.

Саме Ющенко через рік, у листопаді 2015 року вперше встановив свято День Свободи.

Наступним президентом України став Віктор Янукович, який скасував свято і об'єднав його з Днем Соборності Указом від 30 грудня 2011 року.

Українці об'єдналися в народному гніві і вийшли на акції протесту в листопаді 2013 року. Увечері 21 листопада, на майдані Незалежності почали збиратися учасники мітингу. У цей вечір їх вже було 1500, а до 24 листопада на головній площі країни вже було понад 100 тисяч прихильників євроінтеграції. Також протести пройшли у Львові та Харкові.

Потім відбулася загальностудентський страйк, а 29 листопада на Євромайдані пройшов великий мітинг із закликами до відставки уряду і дострокових виборів у парламент.

Кривавою виявилася ніч на 30 листопада. Тоді для того, щоб разігнать майданівців злочинна влада застосувала силу. І це був тільки початок. Протести перетворилися з проєвропейських в антиурядові і стали носити більш масштабний характер.

Пік Революції Гідності відбувся 18-20 лютого. Тоді відбулися криваві сутички в центрі Києва, підпалили Будинок профспілок і розстрілювали багатьох євромайданівців, які стали Героями Небесної сотні.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора