A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Успішна практика працівників відділу "Семенівське бюро правової допомоги"

Дата: 13.07.2021 15:19
Кількість переглядів: 484

Працівниця Семенівського бюро правової допомоги допомогла особі захиститися від незаконно вчиненого напису нотаріуса та стягнення незаконно нарахованої суми боргу

До Семенівського бюро правової допомоги Кременчуцького місцевого центру звернувся громадянин Ф. з якого стягувалась заборгованість за виконавчим написом нотаріуса.

Центром встановлено належність особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу (малозабезпечена особа) та призначено працівницю Семенівського бюро правової допомоги Олену Зайченко для надання клієнту безоплатної вторинної правової допомоги.

Під час спілкування з клієнтом Ф. та ознайомленням із наданими документами виявилося, що приватним нотаріусом було вчинено виконавчий напис про стягнення з особи Ф. заборгованості за кредитом у розмірі понад 45 тисяч гривень. На виконання цього виконавчого напису нотаріуса було відкрито виконавче провадження та стягувалася заборгованість, хоча особа Ф. ніяких кредитних договорів зі стягувачем не укладала, звідки взялася така заборгованість йому не відомо. Про відкриття виконавчого провадження і стягнення з нього заборгованості він дізнався тільки коли отримав Постанову приватного виконавця, адже ніяких договорів зі стягувачем не укладав.

Олена Зайченко на основі наданих документів та відомостей склала позовну заяву до суду про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, до заяви було додано всі необхідні документи.

Під час розгляду справи судом було з’ясовано, що спірний виконавчий напис, за яким стягується заборгованість вчинено на підставі кредитного договору. Цей договір був укладений між банком та особою Ф. ще у 2015  році на суму близько 14 тисяч гривень. Згодом відповідно до договору про відступлення права вимоги правонаступником банку, якому клієнт не виплатив всю суму боргу, стала інша фінансова компанія, яка і звернулася до нотаріуса за вчинення виконавчого напису щодо  стягнення заборгованості у значно більшому розмірі – понад 45 тисяч гривень.

Враховуючи обставини справи та надані докази, суд встановив, що кредитний договір, на якому первинно виникли зобов`язальні відносини між банком і позивачем, укладено у письмовій формі, його не посвідчено у нотаріальному порядку, а, відтак, нотаріусом не дотримано зазначених вимог закону України "Про нотаріат" щодо права вчинити виконавчий напис на не нотаріально посвідченому кредитному договорі. Позовні вимоги клієнта Ф. були задоволені повністю та визнано виконавчий напис нотаріуса таким, що не підлягає виконанню.

Таким чином Олена Зайченко допомогла особі Ф. захиститися від незаконно вчиненого напису нотаріуса та стягнення незаконно нарахованої суми боргу.

 

Консультує юрист Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Зайченко.

Виконавчий напис - це розпорядження нотаріального органу про примусове стягнення з боржника на користь кредитора грошових сум або передачу чи повернення майна кредитору, вчинене на документах, які підтверджують зобов`язання боржника. В основі вчинення цієї нотаріальної дії лежить факт безспірності певної заборгованості.

Відповідно до статті 87 Закону України "Про нотаріат" для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Учинення нотаріусом виконавчого напису це нотаріальна дія. При цьому нотаріус здійснює свою діяльність у сфері безспірної юрисдикції і не встановлює прав або обов`язків учасників правовідносин, не визнає і не змінює їх, не вирішує по суті питань права.

Учинений нотаріусом виконавчий напис не породжує права стягувача на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна, а підтверджує, що таке право виникло в стягувача раніше. Мета вчинення виконавчого напису надання стягувачу можливості в позасудовому порядку реалізувати його право на примусове виконання зобов`язання боржником.

При вчиненні вищевказаного виконавчого напису нотаріусом не було враховано відсутності безспірності заборгованості, що суперечать Закону України "Про нотаріат".

Факт наявності заборгованості (в тому числі її розмір) у оспорюваному виконавчому написі нотаріуса має спірний характер, оскільки клієнт не укладав жодних договорів зі стягувачем. Тоді як відповідно до ч. 1 ст. 88 Закону України "Про нотаріат" нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем.

Кредитний договір, на якому первинно виникли зобов`язальні відносини між банком і Клієнтом, укладено у письмовій формі, його не посвідчено у нотаріальному порядку, а, відтак, нотаріусом не дотримано зазначених вимог закону України "Про нотаріат" щодо права вчинити виконавчий напис на не нотаріально посвідченому кредитному договорі.

На вказані відносини поширюються положення Закону України "Про захист прав споживачів". Відповідно до ч. 3 ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів» споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.

 

За консультацією можна звернутися до відділу «Семенівське бюро правової допомоги» за адресою: смт. Семенівка вул. Незалежності 34, телефон: (05341) 91-2-43.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора