A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Приватизація присадибної земельної ділянки!!!

Дата: 23.11.2017 17:08
Кількість переглядів: 9976

Фото без опису

Присадибна ділянка – це земельна ділянка, на якій рзміщенний житловий будинок, господарські споруди, город біля будинку. Якщо у Вас немає документа про право власності чи право користування на присадибну ділянку, то Вам необхідно здійснити оформлення цього права.
Чому слід оформити документи на право власності чи право користування?
Без цих документів Ви не можете:
- захистити свої права у разі, якщо на Вашу землю хтось зазіхатиме;
- відстояти межі своєї ділянки у разі суперечки з сусідом;
- передати ділянку дітям, родичам (подарувати або передати у спадщину);
- продати ділянку чи здати її в оренду;
- побудувати новий будинок чи узаконити наявний.
Важливо знати, що згідно з Земельним кодексом України, Ви можете один раз безоплатно отримати у власність одну присадибну земельну ділянку, площа якої не перевищує: у селі – 25 соток, у селищі – 15 соток, у місті – 10 соток.
Що робити, якщо земельна ділянка фактично є більшою за норму безоплатної приватизації?
Якщо Ви фактично володієте присадибною земельною ділянкою, розмір якої більший за максимальний розмір ділянки, яка може бути приватизована безоплатно, то іншу частину також можна безоплатно приватизувати, але вже як земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства.
Наприклад, якщо Ви фактично користуєтеся земельною ділянкою площею 40 соток у селі, то 25 соток можна приватизувати як присадибну ділянку для обслуговування житлового будинку, господарських споруд і будівель, а інші 15 соток – під ведення особистого селянського господарства. Максимальна площа, яку можна безоплатно приватизувати для ведення особистого селянського господарства, складає 2 гектари.
Звертаю увагу, що земельне законодавство передбачає безоплатне приватизування земельної ділянки відповідного виду використання лише один раз.
Громадяни України, які реалізували своє право на безоплатну приватизацію земельної ділянки для ведення особистого підсобного господарства в розмірі менше 2,0 гектара, мають право на збільшення земельної ділянки в межах норм, установлених статтею 121 Земельного кодексу України) для ведення особистого селянського господарства.
Щоб оформити право власності чи право користування на земельну ділянку, якою Ви фактично користуєтеся, необхідно подати до відповідної сільської, селищної, міської ради, на території якої розташована земельна ділянка, відповідну заяву.

Начальник відділу земельних відносин

Виконавчого комітету Семенівської селищної ради

Григорій Шквир

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора