Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Царьок, або Сонячний окунь звичайний

Дата: 13.09.2017 17:11
Кількість переглядів: 1075

Фото без описуНещодавно на новинних сайтах Полтавщини з'явилася інформація про те, що декілька екземплярів невідомого виду риб було виловлено в серпні 2017 р. у районі мосту через Сулу, поблизу села Липове. 

За результатами досліджень, встановили, що це був соняний окунь, розповсюджений у водоймах Північної Америки. Як виявилося, ця "знахідка" є першою реєстрацією цього виду риб на території НПП "Нижньосульський". 
Царьок, або Сонячний окунь звичайний (Lepomis gibbosus) - риба родини Центрархових, ряду Окунеподібних. Розмір може досягати до 40 см, вага до 0,6 кг (у ріках України розмір не перевищує 20 см). Ця риба розповсюджена у водоймах Північної Америки від Орегону на Тихоокеанському узбережжі до Джорджії на Атлантичномуузбережжі; найпоширеніший в північно-східній частині США.
Сонячний окунь швидко акліматизувався в Європі та Азії, а в Україні ареал охоплює пониззя річок, що впадають у Чорне море. Вважається, що сонячний окунь був завезений до Європи акваріумістами в середині XIX століття. У подальшому потрапив у природне середовище.
Рибалки із м. Горішні Плавні активно обговорюють цю новину в соціальних мережах і заявили, що подібні знахідки у них були ще 5 років тому.
Поява сочячного окуня у водоймах Полтавщини - переконливе свідчення кліматичних змін, у першу чергу, глобального потепління.

ДжерелоГолос Громади

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора