A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

8 ТРАВНЯ - ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ

Дата: 08.05.2017 00:37
Кількість переглядів: 676

  Початок травня у нашій пам’яті міцно пов'язаний з героїчним минулим, зі стійкістю, мужністю й самовідданістю захисників, які ціною власного життя виборювали мир.

Як данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни наша держава, разом з Європою та світом, в річницю капітуляції нацистської Німеччини відзначає День пам’яті та примирення.

Символом відзначення Дня пам'яті та примирення і Дня Перемоги є червоний мак.

В українській міфології мак має дуже багато значень: символ сонця, безкінечності буття й життєвої скороминущості, пишної краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу від нечистої сили, а також хлопця-козака, крові, смерті. В останніх з перелічених значень квітка часто згадується в українських народних піснях та думах, особливо козацької доби: «Ой, з могили видно всі долини, – сизокрилий орел пролітає: стоїть військо славне Запорізьке – як мак процвітає...». У народних піснях образ маку нерідко символізує козака, що героїчно загинув, обороняючи Україну.

З народної творчості мак як символ, що пов'язаний із війною та військом, перейшов у художню літературу. В цьому значенні мак зустрічається у творах Івана Франка («Гей, Січ іде»), Михайла Стельмаха («Мак цвіте»), Олеся Гончара («Прапороносці»).

Появу цього символу у світовій літературі пов'язують з віршами двох людей: канадського військового лікаря Джона МакКрея, що під враженням боїв у Бельгії у 1915 р. написав твір «На полях Фландрії», який починався словами «На полях Фландрії розквітли маки Між хрестами ряд за рядом», та працівниці Християнської асоціації молодих жінок Мойни Майкл, що у 1918 р. написала поезію «Ми збережемо віру», в якій обіцяла носити червоний мак в пам’ять про загиблих. У 1920 р. Національний Американський легіон прийняв маки в якості офіційного символу, а у 1921 р. червоні маки стали емблемою Королівського Британського легіону. В Польщі ці квіти є символом перемоги 11-18 травня 1944 р. Другого корпусу ген. Андерса в боях за гору Монте-Кассіно в Італії.

Отже, мак є міжнародним символом пам'яті жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, алюзією кривавого сліду від кулі, що передає страждання та смерть.

Ми пам'ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам'ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам'ять робить нас сильнішими. Вона — запорука неминучості нашої перемоги сьогодні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора